Vești misionare – 6 martie 2021

Vodcă de Paște

de Andrew McChesney, Adventist Mission

Serghei Sokol, inginer-șef la o companie de băuturi din nordul Kazahstanului, s-a simțit mulțumit când un coleg de serviciu a declarat în timpul pauzei de prânz că oamenii trebuie să sărbătorească Paștele cu un pahar de vodcă, ouă vopsite și kulich, o pâine tradițională de paște în credința creștină ortodoxă. Mulți oameni din Kazahstan sărbătoreau Paștele cu vodcă, ouă vopsite și kulich.
„Ce spune Biblia despre Paște?” a întrebat Serghei.
Colegul de serviciu nu a știut ce să-i spună. Nu citise niciodată Biblia.
Sokol a fugit la biroul lui și s-a întors cu o Biblie. Cu ajutorul unei concordanțe, împreună cu câțiva colegi au cercetat fără succes după vreo menționare a Paștelui ca sărbătoare care celebrează învierea lui Isus. În schimb, au dat peste numeroase referințe la Paștele evreiesc, care în limba rusească nativă are același nume ca Paștele. Singurul aliment menționat în Biblie că trebuia mâncat de Paște era mielul sau un ied fript, cu turte nedospite și ierburi amare.
„Și vodca, ouăle vopsite și kulich?” a întrebat un coleg.
Serghei a zâmbit. Îi plăceau aceste conversații. Ele duceau la Isus.
Colegii lui nu vorbeau atât de deschis despre Biblie când Serghei s-a alăturat companiei. El declara pe față că era adventist de ziua a șaptea, dar colegilor lui li se părea că el are o credință ciudată. „Tipul ăsta este sectant”, șopteau ei.
Pe Serghei nu îl deranjau remarcile disprețuitoare și se ruga pentru înțelepciune ca să-și împărtășească speranța în revenirea în curând a lui Isus. S-a întrebat cum poate împărți materiale scrise. Apoi și-a amintit că fiecare coleg avea o zi de naștere. A început să-și felicite colegii de aniversările lor și să le ofere câte un cadou format din cărți ale lui Ellen White, Tragedia veacurilor și Calea către Hristos. Colegii citeau cărțile și începeau să pună întrebări în pauza de prânz.
Când biserica adventistă locală a deschis un „Centru urban de influență”, oferind terapie cu masaje gratuite la sediu, Serghei și-a invitat colegii să se înscrie și ei. Au venit trei femei și, înainte de ședința de masaj, el le-a dus să vadă sala de cult, coridorul și camera copiilor. Colegii de muncă îi lăudau pe adventiști după ce beneficiau de zece zile de terapie prin masaj. „Credeam că aparții de o sectă”, i-a spus unul dintre ei lui Serghei în pauza de prânz, „dar se pare că aceasta este o biserică – și încă una bună.”
Serghei a spus că nu se simte ca un misionar pentru că împărtășește cunoștințe despre Isus. „Nu cred că fac nimic special”, a spus el. „Eu nu fac decât atât.”

O parte din darurile din al treisprezecelea Sabat din 2017 au ajutat la deschiderea primei grădinițe adventistă de ziua a șaptea din orașul natal al lui Serghei Sokol, Pavlodar, din Kazahstan.