Vești misionare – 25 ianuarie 2020

Atacul din clasă

Andrew McChesney, Adventist Mission

Stepan Avakov, născut și crescut în capitala Azerbaidjanului, Baku, avea deja făcute planurile de viitor la vârsta de 13 ani. Iubea baschetul și a revendicat titlul de cel mai bun jucător din grupa sa de vârstă din Azerbaidjan.
– Nu ai de ce să-ți faci griji, i-a spus antrenorul său. Vei deveni jucător de baschet profesionist.
Într-o zi, un grup de elevi au dat buzna în clasa lui în timpul lecției.
– Este armean, a spus unul dintre ei, arătând cu degetul spre Stepan.
– Îl vom ucide! a spus altul printre dinţi.
Elevii l-au târât pe Stepan în curtea din fața școlii, unde îl aștepta o mulțime furioasă de colegi, etnici azeri. În timp ce Stepan se aștepta la ce era mai rău, cei care îl luaseră au slăbit în mod inexplicabil strânsoarea. Un coleg de clasă azer a apărut lângă Stepan și l-a tras într-un loc sigur.
Odată îndepărtați de mulțimea de elevi, cei doi au fugit la casa lui Stepan, unde tânărul salvator l-a lăsat pe acesta împreună cu mama sa. Stepan nu l-a mai văzut niciodată pe acel băiat.
Mama nu l-a mai lăsat pe Stepan să se întoarcă la școală și, o lună mai târziu, la sfârșitul anului 1989, familia a fugit în Rusia pentru a-și salva viața.
Stepan s-a străduit să se adapteze noii sale vieți în Volgodonsk, un oraș de aproximativ 175 000 de locuitori din sudul Rusiei. A încercat să joace baschet, dar ceva se rupsese în el. Nu putea înțelege de ce prietenii lui de o viață s-au întors împotriva lui din cauza etniei sale. Inima lui era în căutarea unor răspunsuri.
Într-o zi, la școală, profesoara de istorie a anunțat că a invitat un oaspete să vorbească despre istoria biblică. Profesoara invitată s-a ridicat în picioare și a vorbit despre profeția din Daniel 2, cu chipul visat de Nebucadneţar. Stepan a ascultat cu un interes profund. Nu s-a gândit niciodată la Dumnezeu și, pentru prima dată în viața sa a luat în considerare existența unui Dumnezeu care stăpânește Pământul. El se întreba dacă Dumnezeu îi cunoaște viitorul. După curs, Stepan s-a apropiat de profesoară, cu multe întrebări.
Femeia a clătinat din cap. „Soțul meu, care este pastor, va fi la școală în două săptămâni”, a spus ea. „El îți poate răspunde la întrebări.”
Două săptămâni mai târziu, pastorul Veniamin Tarasyuk a predat lecția de istorie. El a propus patru întrebări la care trebuia să răspundă fiecare elev: Cine sunt eu? De unde vin? De ce sunt aici? Ce va rămâne în urma mea? Întrebările l-au șocat pe Stepan. Niciodată nu se gândise la aceste lucruri.
„Cine poate răspunde la aceste patru întrebări va avea toate răspunsurile cu privire la viața sa”, a spus pastorul. „Dumnezeu poate răspunde la aceste întrebări.”
Stepan a plecat acasă hotărât să-L găsească pe Dumnezeu și răspunsurile la cele patru întrebări. Le-a găsit pe toate atunci când a fost botezat, câțiva ani mai târziu. „De când a trebuit să fug din Baku, nu am mai avut parte de pace”, spunea Stepan. „Am căutat pacea toată viața mea, până când am primit botezul.”