Vești misionare – 27 iulie 2019

O mașină misionară

Joe Marcellino

După ce și-a parcat mașina în fața casei, Joe Marcellino a observat o dâră de ulei pe care Isuzu Trooper-ul său o lăsase în urmă pe stradă.
„Vaaaaai”, i-a spus el soției. „Nu e bine deloc!”
Joe, are 33 de ani și lucrează ca manager IT la sediul mondial al Bisericii Adventiste, în Silver Spring, Maryland. Când a văzut necazul, l-a sunat imediat pe un prieten să-i ceară ajutorul. Acesta, pe nume Eric Armer, a observat că uleiul ţâșnise din filtrul de ulei al motorului și l-a avertizat pe Joe că reparațiile ar costa mai bine de 3 000 de dolari.
Joe și Susan, proaspăt căsătoriți, aveau în bancă exact suma de 3 000 de dolari. Joe însă nu voia să cheltuie acești bani pentru mașină, pentru că rămăseseră în urmă cu zecimea și datorau suma de 1 500 de dolari pentru ultimele trei luni.
Nici Susan nu a lăsat loc pentru vreo „negociere”. „Trebuie să-I oferim Domnului primele noastre roade”, a spus ea.
După ce s-au rugat, Joe și Susan au hotărât să dea zecimea, în loc să repare mașina.
După această decizie, Eric i-a sugerat lui Joe să sune la service‑ul auto care îi schimbase filtrul cu puțin înainte. Un mecanic a fost trimis acasă la Joe și, după o diagnoză, s-a oferit să repare motorul gratuit. Joe nu mai era așa de sigur de acest service, așa că a acceptat o despăgubire de 3 000 de dolari în schimbul reparației. Mai târziu, Joe a vorbit cu un prieten, Bill, pentru reparația mașinii. Când motorul a fost reparat, Joe a primit o factură de 1 500 de dolari. Spre surprinderea lui, suma de 3 000 de dolari primită ca despăgubire a fost suficientă pentru a acoperi reparațiile mașinii și zecimea pe care o aveau de dat.
Ca prieten, Bill l-a sfătuit apoi pe Joe să vândă mașina cât mai repede, spunându-i că se poate strica în orice clipă. Peste câteva zile, Wayne Calbi, responsabilul cu achizițiile de materiale de la sediul administrativ al bisericii, l-a întrebat dacă nu ar vrea să își vândă mașina.
– Un misionar din Africa a întrebat în mod specific de un Isuzu Trooper (o mașină de teren), a spus el.
Joe i-a spus atunci despre problemele avute cu mașina, dar Wayne a zis că își asumă riscul. I-a oferit o sumă rezonabilă după care a trimis mașina în Africa. SUV-ul avea aproximativ 40 000 de mile la bord (64 000 de kilometri).
– După un an și jumătate, Wayne i-a spus lui Joe:
– Îți mai amintești mașina pe care ai vândut-o? Are acum 100 000 de mile parcurse.
– Slavă Domnului! a spus Joe. Nu credeam că va ține atât de mult.
După câțiva ani, Wayne a anunțat că mașina trecuse de 200 000 de mile. Apoi de 300 000 de mile. Joe era uimit.„Domnul a făcut-o să meargă atât de mult pentru acest misionar!” a spus el.
Joe, acum în vârstă de 61 de ani, a spus că această experiență l-a învățat o lecție despre misiune și evanghelizare. „Domnul a purtat de grijă pentru nevoile noastre după ce, ca familie, am hotărât să-I oferim Lui primele noastre roade”, a spus el. „Și nu doar atât, dar El a împlinit și nevoile acelui misionar din Africa. Mașina a continuat să fie o binecuvântare ani la rând.”