Încă o întrebare

Autor: Andrew McChesney, Adventist Mission

Byongju Lee se uita nedumerit la un mesaj de pe telefon: era o poezie primită de la un număr necunoscut. Oricine ar fi şters-o imediat, dar nu şi el. A trimis înapoi mesajul: „Cine sunteţi?”

Telefonul sună.
– Cine sunteţi? îl întrebă o voce de femeie.
– Am primit un mesaj de la dumneavoastră, a răspuns Byongju.

Aşa a aflat că doamna intenţionase să-i trimită poezia respectivă unei prietene, dar că greşise numărul.
Odată lămurită situaţia, probabil că cei mai mulţi ar fi pus punct conversaţiei, însă nu şi Byongju. El a mai pus o întrebare:
– Sunteţi poetă?
– Nu, sunt învăţătoare. Dar compun poezii în timpul liber.
– A, chiar? zise Byongju și, pentru că accentul doamnei i s-a părut cunoscut, i-a mai pus o întrebare: Locuiţi în Busan? (Adică în al doilea cel mai mare oraş din Coreea de Sud.)

– Nu, în Jinju, a răspuns femeia.
– A, eu am făcut liceul acolo, a comentat el.
Femeia a dorit să ştie ce liceu şi apoi i-a spus că ea învăţase la alt liceu din apropiere. Cei doi au mai povestit o vreme despre anii aceia.
Apoi femeia l-a întrebat:
– Cu ce vă ocupaţi?
– Sunt pastor, a răspuns Byongju.
– La ce biserică?
Din întrebarea aceasta, el şi-a dat seama că femeia nu era de religie budistă, a doua ca reprezentare în Coreea de Sud, cu 15% din populaţie. Nu-l întrebi pe un călugăr la ce templu slujeşte, deci femeia aceasta trebuie să fie creştină, şi-a spus el în gând. Creştinii reprezintă 27% din populaţia totală de 51 de milioane de locuitori.
– Sunt pastor adventist de ziua a şaptea, o informă el.
– A, înţeleg, i-a spus femeia. Aţi auzit de Arca lui Noe?
Byongju a rămas surprins. Arca lui Noe este o mişcare desprinsă din Biserica Adventistă din Coreea de Sud. Femeia i-a explicat că în urmă cu douăzeci de ani se alăturase pentru un timp scurt unui grup din această mişcare. Părăsise mişcarea, dar îi rămăsese în minte o idee – că Sabatul biblic nu este duminica. Acum, la douăzeci de ani după aceea, îi trimisese din greşeală un mesaj unui pastor adventist.
În seara aceea, Byongju i-a trimis următorul mesaj: „Mi-a părut bine să vă cunosc!”

Un an mai târziu, femeia s-a botezat.
„Este uşor să faci evanghelizare!” a declarat el. „Dacă aş fi ignorat mesajul acela, poate că ea n-ar fi fost astăzi membră a bisericii. Eu însă am încercat să leg o relaţie, punându-i încă o întrebare.”

Byongju Lee are cincizeci şi unu de ani şi slujeşte ca director al Departamentului Şcoala de Sabat şi Lucrare Personală din cadrul Uniunii de Conferinţe a Bisericii Adventiste din Coreea de Sud. El se ocupă totodată şi de un podcast devoţional zilnic, evaluat drept al doilea cel mai popular podcast religios din Coreea de Sud.


Părerea mea