NICI MĂCAR O UNGHIE


Te fac Dumnezeu pentru Faraon, și fratele tău, Aaron, va fi prorocul tău.
Exodul 7:1

Ascultă ediția audio aici.

Deși nehotărât și ezitant la început, într-un final Moise acceptă misiunea de a scoate poporul Israel din Egipt. Alături de Aaron, fratele său, Moise primește de la Dumnezeu probabil cea mai înaltă distincție din toată Scriptura: „Te fac Dumnezeu pentru Faraon, și fratele tău, Aaron, va fi prorocul tău” (Exodul 7:1).

Desigur, în fundal este o luptă între divinități, o confruntare între zeii Egiptului și Adevăratul Dumnezeu, dar și o „trântă” între așa-zișii reprezentanți ai zeilor pe pământ, Moise și Faraon. Așadar, pentru că lupta pare una între egali, mai întâi sunt întâmpinați cu un refuz categoric. Mai mult, sarcinile poporului sunt făcute și mai grele. Apoi, după plaga păduchilor, când slujitorii lui Faraon observă „degetul lui Dumnezeu” și constată neputința, Faraon începe negocierea: jertfele să fie aduse în țară (8:25), să plece doar bărbații (10:11), să rămână în țară animalele (10:24) etc. Excepțional, istoria se încheie cu Faraon, care este obligat să-și recunoască înfrângerea.

Momentul negocierii este cel mai periculos! Este ocazia compromisului și a jumătăților de măsură. Pare tentant și confortabil! Cu toate acestea, pus față în față cu variantele lui Faraon, răspunsul lui Moise este de referință. El îi transmite suveranului egiptean că poporul, cu tot ce are, Îi aparține lui Dumnezeu, deci nu va lăsa în Egipt nici măcar o unghie (Exodul 10:26).

Analizând pe larg această istorie, desprind de aici următoarele concluzii practice:

– Dumnezeu vrea să te elibereze din păcat.
– Renunță la mentalitatea de sclav.
– Locul tău e în Canaan, nu în Egipt.

Până la un punct, lupta pare una între egali; totuși, când se complică lucrurile, fii conștient că Dumnezeu lucrează, dar nu te aștepta ca vrăjmașul sufletelor să renunțe ușor. Mai mult, acesta este momentul în care Dumnezeu Se face cunoscut și Își arată slava. Într-un final, negocierea cu Diavolul este periculoasă; nu-i accepta ofertele! Predă-te astăzi pe deplin lui Dumnezeu, nu lăsa nimic în Egipt!

autor: Levis Daniel Nistor


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.