MAI MULTE PUNCTE DE VEDERE


Planurile nu izbutesc când lipsește o adunare care să chibzuiască, dar izbutesc când sunt mulți sfetnici.
Proverbele 15:22

Ascultă ediția audio aici.

În fiecare zi avem de luat decizii: decizii mărunte, decizii semnificative, decizii cu bătaie lungă sau decizii pe termen scurt. Orice alegere ne va influența viața, astfel că dorim să luăm hotărâri cât mai bune, ca să nu regretăm mai târziu.

Atunci când citim Biblia, observăm că ea conține multe recomandări și exemple din care putem învăța cum să luăm cele mai bune decizii la un moment dat. Deși sunt mai mulți factori care stau în spatele unei decizii bune, doresc să ne oprim în dreptul unuia pe care îl întâlnim chiar și în sânul Dumnezeirii. Despre acesta citim în cartea Proverbele: „Planurile nu izbutesc când lipsește o adunare care să chibzuiască, dar izbutesc când sunt mulți sfetnici‟ (Proverbele 15:22). Scriptura vorbește în mai multe locuri despre Sfatul sau Consiliul lui Dumnezeu și ne descoperă că tot ceea ce a făcut sau face El urmează un plan întocmit în sfatul tainic al Trinității, în urma unei consfătuiri între Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Ni se spune, de exemplu, că Isus a fost dat în mâinile iudeilor pentru a fi omorât „după sfatul hotărât și după știința mai dinainte a lui Dumnezeu‟ (Faptele 2:23). Acest adevăr este profund și fascinant, în același timp. Iar modul în care funcționează lucrurile în sânul Dumnezeirii ar trebui să se reflecte în modul în care funcționează lucrurile în familia pământească, fie că ne referim la familia noastră restrânsă sau la familia bisericii.

A căuta sfat la persoane vrednice de încredere devine un lucru simplu și ușor atunci când devenim conștienți că suntem limitați și nu putem vedea singuri lucrurile din toate punctele de vedere. Este evident că șansa de a lua o decizie corectă crește direct proporțional cu numărul sfetnicilor, așa cum spune Solomon. Însă a cere sau a primi sfaturi presupune o atitudine smerită, pe care nu suntem întotdeauna dispuși să o manifestăm. În contextul acesta, a cere sau a accepta sfaturi devine chiar un test al caracterului, care poate arăta ce se află în inima noastră. Să privim la modelul armonios pe care îl descoperim în Dumnezeire și să-l urmăm pentru a face alegeri înțelepte!

autor: Florin Orodan


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.