LECȚIA UNUI COPIL


Și poruncile acestea, pe care ți le dau, să le ai în inima ta. Să le întipărești în mintea copiilor tăi și să le vorbești de ele când vei fi acasă, în călătorie, când te vei culca și când te vei scula.
Deuteronomul 6:6,7

Ascultă ediția audio aici.

  

Era o dimineață obișnuită în care, cu mult drag, așteptam sosirea copiilor în clasă. Sara, una dintre fetițe, întârzia, însă urma să aflu și de ce. A intrat în clasă cu o plăsuță în mână și a venit la mine spunând:

— Ana, astăzi ți-am pregătit eu micul dejun! Nu este sănătos să nu mănânci bine dimineața, iar ieri din cauza asta ți-a fost rău! Ți-am adus cozonac, castane coapte și mandarine.

Sara aflase că nu aveam grijă ca dimineața să mă alimentez suficient și că îmi fusese rău. Ea a fost atentă la acest aspect și i-a cerut mamei o porție în plus la micul dejun, pentru „Doamna”.

Ce lecție importantă pentru mine! Sara, un copil, adoptase deja un obicei sănătos și îi plăcea, pe când pentru mine era atât de greu!

Ai auzit și tu, cu siguranță, spunându-se că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. El este important la orice vârstă, dar mai ales în cazul copiilor, aflați în creștere, reprezentând o cale sigură către o dezvoltare armonioasă. Sara a avut un exemplu bun în familia ei și, astfel, de la o vârstă atât de mică, ea avea deja obiceiul format. Și tot în familie a fost educată să fie atentă la cei din jur și la nevoile lor.

Este nevoie să îi formăm pe copii nu doar prin sfaturi, ci și prin exemplul personal. Astfel, vor deprinde obiceiuri sănătoase pe termen lung, cu beneficii pentru toată viața.

În acea zi am primit o lecție valoroasă de la un copil minunat. Am luat decizia ca în familia mea să fiu un exemplu în acest aspect și chiar a adus rezultate.

Ca părinți și dascăli, trebuie să avem puterea de a ne conduce copiii de timpuriu spre dragostea lui Dumnezeu și spre ascultarea de El cu toată inima, respectând principiile sănătății și ale moralității. În acest mod, vom obține rezultate veșnice. Este viața ta un model bun pentru cei din jur?

autor: Ana Alexandru


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.