Între patru ochi


„Duhul Sfânt S-a coborât peste El în chip trupesc, ca un porumbel. Și din cer s-a auzit un glas, care zicea: «Tu ești Fiul Meu preaiubit, în Tine Îmi găsesc toată plăcerea Mea!” (Luca 3:22)

Ascultă ediția audio aici.

Aveam 15-16 ani când, după serviciul divin din după-amiaza de Sabat, a venit la mine unul dintre prezbiterii bisericii și, pe un ton serios, mi-a spus:

— Iulian, vreau să vorbesc cu tine.

Un fior rece a trecut prin mine. M-am gândit: Ce-o fi auzit despre mine? Din fericire, nu a fost vorba de corecții. Voia să-mi încredințeze o responsabilitate.

Nu m-am gândit până acum la motivul pentru care am trăit acele sentimente. Acum, privind în urmă, tind să cred că nu au fost foarte multe momente în adolescență în care un adult să mă ia deoparte pentru a-mi spune că mă apreciază. Deși cred că atât familia, cât și biserica m-au prețuit.

Cum ar fi dacă ne-am adresa într-un mod personal tinerilor și atunci când fac lucruri bune? Poate că nu sunt observate la fel de repede ca cele rele. De multe ori când se aude o bufnitură, când copiii țipă unul la celălalt, când este zarvă între tineri, se aude întrebarea ce vine dinspre un adult: „Ce s-a întâmplat?” Dar de ce n-am pune aceeași întrebare și atunci când atmosfera este frumoasă, când relațiile sunt bune? Dacă este nevoie, putem chiar să completăm întrebarea: „Ce s-a întâmplat și merită observat, apreciat?”

Este vremea să urmăm mai fidel modelul Tatălui ceresc. Trebuie să ne adresăm tinerilor și atunci când fac lucruri bune, prin remarci apreciative precum: „Îmi place cum ne acompaniezi la pian!” „Îmi place felul în care reciți psalmul Sabatului!” „Îmi place felul în care te îmbraci!” „Mă bucur mult când vin la biserică și te văd aici!” „Dumnezeu ți-a oferit daruri prețioase. Îmi place că le dezvolți pentru slava Lui!” Adresări ca aceea din textul de astăzi ar trebui să se audă tot mai des: „Tu ești fiica noastră dragă.” „Tu ești băiatul nostru prețios.” Cu cât vom face mai mult acest lucru, cu atât le vom oferi mai multă valoare acestor suflete care oricum sunt în căutarea propriei valori.

Doamne, deschide-mi ochii pentru a vedea faptele frumoase ale tinerilor și ajută-mă să-i apreciez!

Provocare:

Gândește-te la modalități practice în care ai putea încuraja tinerii din familia și biserica ta! Începe de astăzi!

Iulian Condrachi
Conferința MoldovaCursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.