Adevărata măreție


„Oricare va vrea să fie mare între voi să fie slujitorul vostru.” (Matei 20:26)

Ascultă ediția audio aici.

În secolul al XV-lea, o familie săracă era binecuvântată cu optsprezece copii. În ciuda condiției lor nevoiașe, doi dintre copii erau extrem de talentați. Însă numai unul dintre ei putea merge la studii. Prin urmare, cei doi stabilesc un pact: vor da cu banul, iar cel care va pierde va munci la mină pentru a plăti studiile de pictură ale celuilalt.

Albrecht Dürer, după patru ani remarcabili, reîntors în familie, s-a ridicat în capul mesei pentru a ține un toast. Cuvintele de încheiere au fost:

— Și acum, cel mai binecuvântat frate al meu, acum e rândul tău. Acum te poți duce să-ți urmezi visul și eu voi avea grijă de tine!

Toate capetele s-au întors cu nerăbdare spre celălalt capăt al mesei, unde stătea fratele lui, care, printre lacrimi, ținându-și mâinile aproape de obrazul drept, a spus blând:

— Nu, frate, nu pot să merg… Uite ce au făcut cei patru ani de muncă în mină mâinilor mele! Oasele de la fiecare deget au fost strivite cel puțin o dată, iar în ultimul timp sufăr de artrită, care mi-a afectat atât de rău mâna dreaptă, încât nu pot nici măcar să țin paharul pentru a toasta cu tine…, cu atât mai puțin să fac linii delicate pe pânză cu pensula sau creionul. Nu, frate, pentru mine e prea târziu…

Într-o zi, Albrecht i-a pictat fratelui său mâinile muncite cu palmele și degetele subțiri îndreptate spre cer. „Mâini în rugăciune”, acest tribut al iubirii, ne amintește că nimeni, absolut nimeni, nu reușeste singur în viață.

Privind realizările celor doi, care dintre ei este „mai mare”?

Fiecare dorește să fie primul, să fie lăudat, să depășească pe altul. Încă de mici, facem eforturi disperate să fim în centrul atenției și, din păcate, nu ne lecuim de aceasta nici la bătrânețe. Isus însă dă o nouă definiție măreției (Matei 20:26). Vrei să fii primul? Slujește! Fii primul în iubire, moralitate, dărnicie, slujire! Oricine poate fi mare pentru că oricine poate sluji.

Cere-I lui Dumnezeu ocazii pentru a sluji alături de liderii locali!

Provocare:

Strânge mâinile prea trudite ale acelor persoane care se preocupă de tine! Slujește și tu!

Ionuț Pop-Coman
Conferința Transilvania de NordCursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.