Eu sau el


„Astfel dar, ca niște aleși ai lui Dumnezeu, sfinți și preaiubiți, îmbrăcați-vă cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, cu smerenie, cu blândețe, cu îndelungă răbdare.” (Coloseni 3:12)

Ascultă ediția audio aici.

Mark Manson, în articolul „The Disease of More” („Boala dorinței de mai mult”), vorbește despre acest concept, denumit astfel de antrenorul de baschet Pat Riley. Acesta a remarcat că multe echipe profesioniste de baschet, hochei, fotbal sau baseball nu repetă performanțele din trecut. Motivul principal este că echipa este învinsă din interior, nu din afară.

Jucătorii vor mai mult. La început, „mai mult” este câștigarea campionatului. Dar, după ce au câștigat, nu mai este de ajuns. „Mai mult” se transformă în altceva: mai mulți bani, mai multe reclame, mai multă atenție din partea mass-mediei.

Rezultatul final: ceea ce a fost cândva un grup unit de oameni ce luptau pentru un singur scop începe să se destrame. Egoul este implicat de acum. Atitudinea mintală a echipei se schimbă, iar armonia perfectă care era înainte devine un dezastru toxic. Jucătorii se simt îndreptățiți să ignore micile sarcini de rutină care câștigă de fapt campionate, considerând că și-au dobândit dreptul de a nu le mai face. Apoi, echipa care era cea mai talentată sfârșește eșuând. În final, echipa este detronată, dar nu de alte echipe mai bune, ci de această forță distructivă din interior.

Ce este egoismul? O atitudine de preocupare exagerată pentru interesele personale și de nesocotire a intereselor altora.

Nu cumva și noi am devenit prea încrezători în forțele proprii și am uitat forța reală care mișcă totul? Da, vorbesc despre dragoste, despre grija față de binele celuilalt. Dacă biserica a fost o forță cândva, a fost pentru că iubirea era cea care punea fiecare persoană în acțiune.

„Dacă cineva nu este curățit prin ascultarea de adevăr și nu-și învinge egoismul, mândria și patimile rele, îngerii lui Dumnezeu au primit următoarea poruncă: «El este lipit de idolii lui. Lăsați-l în pace»; și ei trec mai departe, la lucrarea lor, lăsându-l pe acela cu trăsăturile lui păcătoase nesupuse, în stăpânirea îngerilor răi” (1MB, p. 164).

Dumnezeu ne cheamă să grăbim pasul înainte de a fi prea târziu.

Doamne, învață-ne să Te iubim mai mult și să căutăm mai întâi Împărăția Ta!

Provocare:

Roagă-te astăzi pentru copiii fraților tăi de credință care au fost cândva în biserică și acum nu mai sunt! Dacă ai ocazia, reamintește-le un moment frumos din biserică!

Bobi Ciocârlan
Conferința Muntenia

 



Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.