Experți fără diplome


„Dacă iubiți numai pe cei ce vă iubesc, ce răsplată mai așteptați? Nu fac așa și vameșii? Și dacă îmbrățișați cu dragoste numai pe frații voștri, ce lucru neobișnuit faceți? Oare păgânii nu fac la fel?” (Matei 5:46,47)

Ascultă ediția audio aici.

În ultimii ani, lumea a cunoscut o dezvoltare extrem de puternică, aducând noutăți atât pozitive, cât și negative. Una dintre aceste noutăți este aceea că a crescut foarte mult numărul celor care au o diplomă ce atestă o anumită specialitate. Așa se face că numărul experților a crescut în mod exponențial, ceea ce nu poate decât să ne bucure, deoarece este important ca societatea să fie susținută de cât mai mulți experți. Însă partea mai puțin pozitivă este aceea că un procent important dintre acești experți au o calificare mai mult teoretică decât practică.

În mod similar, Isus vorbește în versetele de astăzi despre ,,experții” care au descoperit Evanghelia și se laudă cu noul lor statut de oameni pocăiți, însă care nu au înțeles ce înseamnă cu adevărat specializarea. Declarațiile de la biserică, rugăciunile făcute cu expresii poetice, hainele elegante din ziua de Sabat sunt departe de a surprinde caracteristicile unui expert în ale credinței. Isus evidențiază faptul că lucrurile neobișnuite, făcute altfel decât le făceau înainte, sunt principala caracteristică a creștinilor.

Imaginează-ți o persoană care a descoperit pictura și este pasionată de acest domeniu! Se uită la pictori și își cumpără aceleași ustensile, se îmbracă în atelier la fel ca ei și din acel moment în fiecare semnătură pe care o face pune înaintea numelui său titlul de pictor. Este oare acea persoană un pictor profesionist? Cum putem ști ce fel de pictor este? În principal, este simplu: după roade îi veți cunoaște. Un pictor amator nu va face niciodată picturi neobișnuit de bune.

Știm cu toții că Domnul îi va lua cu El în cer pe cei care fac acele lucruri neobișnuite. Însă avem nevoie de un strop de onestitate pentru a ne evalua cinstit și a vedea cât de mult îi copiem pe experții de pe Facebook și cât de mult, pe cei din Scriptură. Desigur, pe pământ nimeni nu ne va oferi o diplomă de expert în credință, dar luarea la cer va fi cea mai mare dovadă a autenticității unui creștin.

Doamne, dă-ne voință și înfăptuire pentru acele lucruri neobișnuit de bune!

Provocare:

În ce aspect al vieții de credință consideri că nu te asemeni cu Isus? Fă o schimbare chiar astăzi!

Gabriel Iarca
Conferința Muntenia

 Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.