Două vieți și o istorie


„Iată istoria lui Iacov: Iosif, la vârsta de șaptesprezece ani, păștea oile cu frații lui.” (Geneza 37:2)

Ascultă ediția audio aici.

Deși istoria lui Iacov era scrisă deja de o sută opt ani, se pare că această descriere are de a face cu o nouă perspectivă. O perspectivă pe care cu toții ne-o dorim uneori.

După plecarea de acasă, viața lui Iacov a fost plină de provocări, de probleme, de greutăți și de dificultăți. De ce toate acestea pentru un om care a primit din partea lui Dumnezeu o binecuvântare specială?

În timp ce privea la fiul său Iosif, Iacov se regăsea pe sine într-o istorie ce ar fi dorit să se fi scris altfel în dreptul său. Dar poate nu era prea târziu. Exista acum șansa ca tot ceea ce nu reușise să fie el să se împlinească în fiul său Iosif. Despre Iosif, cuvântul inspirat subliniază formarea lui:

„Curat, activ și plin de bucurie, tânărul dădea, de asemenea, dovadă de tărie morală și seriozitate. El asculta de sfaturile tatălui său și îi plăcea să asculte de Dumnezeu. Calitățile care l-au făcut mai târziu cunoscut în Egipt – bunătatea, credincioșia și faptul că era vrednic de încredere – se manifestau deja în viața sa zilnică” (PP, p. 204).

Ce minunată este descrierea lui Iosif! Totuși, aceasta era istoria lui Iacov, conform textului introductiv. De puține ori găsim istoria scrisă în ordinea aceasta. Parcă ar fi fost mai potrivit ca istoria să se scrie de la tată la fiu, și nu de la fiu la tată. Două vieți, dar o singură istorie trebuie scrisă și în dreptul tău; conform apostolului Pavel (Galateni 4:19), istoria Domnului Hristos trebuie să devină istoria noastră. Oricât ne-am strădui să avem o viață de succes, vom eșua, la fel ca Iacov. Dar dacă viața noastră va deveni asemenea lui Hristos, atunci îl vom putea înțelege pe cel de lângă noi indiferent de situație, de vârstă și de cultură. Așa a procedat Iacov, așa a procedat Isus și tot așa mă rog să procedezi și tu. Lasă ca istoria vieții tale să fie scrisă de Hristos!

Provocare:

Fă un plan ca luna aceasta să ai o zi specială de post și rugăciune pentru a te apropia mai mult de Dumnezeu și pentru a mijloci pentru cei din familia ta!

Daniel Daniluc
Conferința MoldovaCursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.