Îndrăzneala lui David
„Isus Hristos este același ieri și azi și în veci!” (Evrei 13:8)
Ascultă ediția audio aici.
Era un salt în gol? O încumetare? O adevărată nebunie? Greu să înțelegi altfel decizia lui David. Goliat avea 3,35 metri înălțime! Era soldat din tinerețea lui, avea experiență de războinic. Cu o armură de 50 de kilograme și o suliță al cărei vârf cântărea singur 6 kilograme, Goliat era o adevărată mașină de război. De cealaltă parte, David, care arăta ca un „copil cu păr bălai” (1 Samuel 17:42), acceptă confruntarea.
Trei categorii de oameni îi dau tânărului zero șanse de reușită. Prima categorie o reprezintă familia lui. David nu atinsese maturitatea de războinic. El păștea turmele familiei. Ajuns cu mâncarea pe câmpul de luptă, Eliab, fratele lui mai mare, îl mustră pentru că, așa cum i se părea lui, David venise din curiozitate să vadă lupta. A doua categorie este reprezentată chiar de împăratul Saul, care, ca un adult responsabil, îi spune: „Nu poți să te duci să te bați cu filisteanul acesta, căci tu ești un copil, și el este un om războinic din tinerețea lui” (1 Samuel 17:33). A treia categorie o constituie însuși adversarul. Goliat, când l-a văzut, a râs bine de el, spunându-i: „Ce, sunt câine, de vii la mine cu toiege?” (1 Samuel 17:43).
Să fim sinceri: dacă pentru David era o nebunie în care, omenește, urma să își piardă viața, pentru Saul și Israel era o rușine să trimită un astfel de luptător. Pe ce s-a bazat îndrăzneala lui David, dar și argumentul prin care i-a convins pe cei în drept să îi dea voie să intre în această temută confruntare, care pentru toți soldații însemna moarte? Leul și ursul. Da, acesta este răspunsul: leul și ursul, dar nu din fabulele lui Esop, ci din experiențele reale din trecutul său. Este adevărat că „biruința este a Domnului”, dar ea trebuie trăită de mai multe ori. Marile realizări au fost construite pe realizări mai mici, pe mai mulți pași pe care Dumnezeu te-a ajutat deja să-i faci. Examenele mari se iau cu examene mai mici, luate inițial. Cel ce te-a ajutat în trecut te ajută și în prezent și viitor.
Roagă-te pentru biruințe mici și mari în viața tinerilor apropiați ție!
Provocare:
Gândește-te la încercările prin care ai trecut și la biruințele pe care Dumnezeu te-a ajutat să le obții! Dacă sunt încă probleme nerezolvate, fă un plan să le depășești!
Bogdan Cristian Vlad
Conferința Transilvania de Sud
Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO
Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse
Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.