I-A CREAT BĂRBAT ȘI FEMEIE

Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut.
Geneza 1:27

Biblia ne spune că Dumnezeu a creat omenirea după asemănarea Lui, iar omenirea includea bărbați și femei. Am citit acest verset și am înțeles că atât bărbații, cât și femeile pot dezvălui aspecte ale caracterului lui Dumnezeu. Dacă este așa, are sens să credem că relațiile umane care îmbrățișează, acceptă și întrebuințează atât trăsăturile masculine, cât și cele feminine vor fi cele mai de succes.

În domeniul meu de cercetare, studii de compoziție literară, diferite forme de scriere au fost clasificate, în anumite perioade, ca fiind „masculine” sau „feminine”. În anii ’80, de exemplu, stilurile de scriere personală – considerate uneori stiluri „feminine” de scriere – au fost atacate ca fiind antiintelectuale și antagonice scrierii academice. Totuși, de atunci atât savanți bărbați, cât și femei au apărat scrierea personală, argumentând că ea este corespondentul logic al formelor de scriere mai tradiționale, mai „masculine”. Savanții retoricii și ai compoziției literare au sugerat și că ascultarea oponenților (și găsirea unor zone de înțelegere comună) este tot atât de importantă precum construirea unui argument. Pe scurt, profesia mea a recunoscut că un stil de comunicare combinat – ai putea spune că un stil „masculin” și „feminin” – aduce cele mai bune rezultate.

Nu îți pot spune cât de des am aplicat aceste concepte în căsătoria mea. Soțul meu este un „bărbat tipic”, în sensul că gândește logic, se bazează pe fapte și este direct – pe când eu pot fi considerată o „femeie tipică”, cu emoții puternice și nevoia frecventă de a le exprima. Așa că am lucrat din greu pentru a ne accepta și îmbrățișa stilurile de comunicare ale fiecăruia. Pe de o parte, eu încerc să îi respect nevoia după o comunicare clară, „la liniuță”, iar el încearcă să aprecieze că uneori eu am nevoie doar să mă exprim, fără a fi „ajutată”. Într-adevăr, am observat că, atunci când îmbrățișăm și folosim atât stilul masculin, cât și cel feminin în comunicarea noastră, amândoi avem de câștigat.

Dacă simți că abilitățile tale de comunicare ar putea fi îmbunătățite, te încurajez să fii atentă la cuvintele tale, dar și la momentele de tăcere. Îți comunici în mod clar nevoile, și de asemenea, ești atentă la nevoile celorlalți? Dacă ai o abordare echilibrată, prioritizând atât ascultarea, cât și vorbirea, exprimându-ți emoțiile și argumentându-ți părerile în mod clar, vei fi pe calea unei comunicări de succes – pentru că o comunicare echilibrată este de la Dumnezeu.

autor: Lindsey Gendke


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.