Deoarece marți, 31 octombrie, se împlinesc 500 de ani de când Martin Luther a publicat cele 95 teze, în această săptămână trimitem zilnic notificări care cuprind selecții din afirmațiile scandaloase care au declanșat Reforma protestantă în Germania anului 1517.

Teza 1/95: Când Domnul și Învățătorul nostru Isus Hristos a spus: „Pocăiți-vă!”, el a dorit ca întreaga viață a credincioșilor să fie una de pocăință.
Teza 32/95: Cei care cred că pot fi siguri de mântuirea lor pentru că au scrisori cu indulgențe, vor fi condamnați pentru veșnicie, împreună cu învățătorii lor.
Teza 36/95: Orice creștin cu adevărat convertit are dreptul la iertarea deplină a păcatelor și vinovăției, chiar fără scrisori de indulgență.
Teza 43/95: Creștinii trebuie să fie învățați că acela care dăruiește săracilor sau împrumută nevoiașii face o faptă mai bună decât cel care cumpără indulgențe.
Teza 47/95: Creștinii trebuie să fie învățați că a cumpăra indulgențe este o chestiune de alegere liberă, nu o obligație.
Teza 49/95: Creștinii trebuie să fie învățați că indulgențele papale sunt folositoare doar dacă nu își pun încrederea în ele, dar sunt foarte dăunătoare dacă ei își pierd teama de Dumnezeu datorită indulgențelor.
Teza 50/95: Creștinii trebuie să fie învățați că dacă papa ar ști abuzurile celor care predică indulgențele, el ar prefera ca acea catedrală a Sf. Petru să fie arsă până la cenușă, decât să fie construită cu pielea, carnea și oasele turmei sale.
Teza 75/95: Să crezi că indulgențele papale sunt atât de importante încât ar putea absolvi un om chiar dacă acesta ar fi înfăptuit imposibilul și ar fi violat-o pe maica Domnului este nebunie.
Teza 77/95: Să spui că, dacă Sf. Petru ar fi acum papă el nu ar putea să ofere un har mai mare, este blasfemie împotriva Sf. Petru și a papei.
Teza 95/95: Astfel, să aveți încredere mai mare în intrarea în ceruri prin multe necazuri, decât printr-o înșelătoare siguranță a păcii (Faptele  Apostolilor 14,22).

Părerea mea