MINUNEA DE A TE TREZI LA VIAȚĂ ÎN FIECARE ZI


Mă culc, adorm și mă deștept iarăși, căci Domnul este sprijinul meu.
Psalmii 3:5

Ascultă ediția audio aici.

Aparent, acest text pare a fi unul nu pentru devoționalul tradițional de dimineață, ci pentru dezirabilul altar de seară. Este de dorit să închei ziua cu bine, cu mulțumirea lucrului bine făcut, cu conștiența că realizările zilei vin din parteneriatul divino-uman, care dă consistență și valoare pentru ceea ce ar trebui să facem în mod cotidian. După o zi plină, un somn liniștit este condiția sine qua non ca mâine ciclul să se repete.

Somnul este o stare fiziologică reversibilă. În timpul somnului se pierde starea de conștiență, sensibilitatea este abolită în mare parte, scad frecvența cardiacă și ritmul respirator și cele mai multe funcții fiziologice sunt diminuate. Paradoxul este că exact funcția de la care ne-am aștepta cel mai puțin, cea neurologică, este cea mai activă, într-un fel particular, în timpul somnului. Se cunosc două tipuri comportamentale de somn: somnul lent (faza clasică a somnului) și somnul numit „paradoxal”, în care se produc nu doar visele, dar și principalele procese reparatoare, precum și consolidarea memoriei. Suntem activi în timpul somnului!

Și atunci, este rezonabilă așteptarea liniștii somnului? De unde vine aceasta? Din împăcarea cu propria persoană? Din substitutele farmacologice sau psihologice? Din siguranța locuinței? Fiecare dintre ele pot face ceva, dar doar atât. Liniștea adevărată are două coordonate: Dumnezeu este sursa și o regăsim în propria locuință, adică acasă. Tranziția de la culcare la adormire este exact timpul analitic al zilei, iar liniștea pe care ți-o dă iertarea este cheia reluării eficiente, a doua zi, a vieții active.

Liniștea nu înseamnă absența grijilor, ci conștiența experimentată că nu ești singur. Liniștea nu este generată de lipsa necazurilor, ci de transferul poverii. Liniștea nu înseamnă o mare lină, fără valuri, ci mai degrabă acalmia, seninul, curcubeul, care vin după furtună.

Textul biblic este la fel de potrivit și dimineața. Ziua bună depinde de somnul liniștit de dinainte.

Dormiți liniștiți, visați frumos și, dacă vreți ca visul să vă devină realitate, când vă treziți, apucați-vă de treabă!

 

autor: Leonard Azamfirei


Biblia zilnică BibliaZilnica.ro
Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.