[duminică, 15 mai] Persecuție și creștere

Când Ioan a murit, Biblia era completă; ea conținea tot ce era necesar pentru a ghida pe poporul lui Dumnezeu până la a doua venire a lui Isus. 1 Corinteni 10:11 Deși nu au mai fost scrise alte cărți în Biblie, cărțile profetice Daniel și Apocalipsa au fost deosebit de utile poporului lui Dumnezeu în timp ce se confrunta cu greutăți și persecuții. Au sădit curaj în inimile celor care doreau să asculte de Dumnezeu, prin faptul că dezvăluiau cum va fi distrus răul în toatalitate și pentru totdeauna, iar Isus va rămâne veșnic învingător. Daniel 2:44

Pe măsură ce biserica creștină timpurie a crescut, s-a confruntat cu o opoziție acerbă și cu persecuție, mai întâi din partea liderilor evrei, apoi din partea Imperiului Roman. Creștinii pur și simplu nu se amestecau cu restul lumii, iar fiecare mică diferență reprezenta un motiv suficient de mare pentru a face pe cineva suspicios, gelos sau furios. Adesea au suferit pentru că i-au fost loiali lui Isus. Totuși, biserica a surprins lumea și a continuat să crească. Îți amintești ce s-a întâmplat când poporul lui Dumnezeu a fost persecutat în Egipt? Exodul 1:12,20 Acești noi creștini erau îndrăgostiți de Isus și erau dispuși să se alăture poporului lui Dumnezeu, chiar dacă această asociere ar fi presupus moartea.

Ce i-a determinat pe acești credincioși să fie dispuși să-și riște viața pentru Isus?

Ce i-a împiedicat să renunțe? 2 Corinteni 5:14,15; Tit 2:11-14

Oricât de ciudat ar părea, una dintre cele mai mari atracții care i-a determinat pe evreii necredincioși și pe păgâni să ia în considerare posibilitatea de a deveni creștini a fost fericirea urmașilor lui Isus, chiar și atunci când sufereau persecuții. Ce îi menținea fericiți? Matei 5:10-12; 1 Petru 4:12-14

De ce acești primi creștini numeau suferința lor „suferință ușoară”? 2 Corinteni 4:17,18 Astăzi, foarte mulți oameni nu găsesc fericirea. Ei vor să fie fericiți, dar nu știu cum. Banii nu garantează fericirea. Faima, onoarea, puterea – toate acestea nu fac decât să aducă stres și anxietate și să distrugă orice plăcere pe care o pot produce. Tristețea și nemulțumirea sunt adesea rezultatul faimei în domenii precum: muzica, sportul, afacerile și filmele. Acest adevăr este demonstrat în situațiile problematice legate de droguri, divorțuri și sinucideri în rândul multora dintre cei care par să aibă „totul”.

Aplicație: Ce ți-ar plăcea să ai? Bani? Faimă? Haine de lux? O mașină foarte frumoasă? O casă mare? Sau ai vrea să fii fericit? Vei fi fericit dacă Îl vei iubi pe Isus la fel de mult ca acești primi creștini.