14 octombrie

Misiune pentru un an (1)

 

Anna era convinsă că fusese voia lui Dumnezeu să învețe la Universitatea de Stat din Saratov, situată pe malul fluviului Volga din Rusia. Dumnezeu făcuse multe minuni pentru ea și o ajutase să absolve Facultatea de Biologie. Și totuși acum nu reușea să-și găsească un loc de muncă.

– Doamne, s-a rugat ea, nu știu de ce nu reușesc să-mi găsesc o slujbă. Dar știu că Tu m-ai ajutat să studiez la această facultate și că ai ceva pregătit pentru mine.

Dumnezeu avea într-adevăr ceva pregătit pentru ea – ceva mult mai frumos decât și-ar fi putut ea imagina. Într-o zi, directorul de tineret de la Conferința Volga a întrebat-o dacă dorea să participe la programul „Misiune pentru un an”, o inițiativă a Conferinței Generale care și-a propus să le ofere tinerilor instruire și oportunități de implicare în misiunea mondială a bisericii pentru orașe.

– Da, chiar îmi doream să fac ceva pentru Dumnezeu, a răspuns Anna.

În scurtă vreme, a primit vestea că fusese aleasă să reprezinte Diviziunea Euro-Asia cu ocazia lansării programului în New York, în anul 2013. Pe 24 ianuarie 2013, Anna a sosit în New York și s-a alăturat celor 13 tineri reprezentanți ai celorlalte diviziuni și câmpuri atașate ale Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea.

Tinerii au primit instruire în servicii comunitare, în evanghelizare, lucrare misionară medicală și comunicare. După instruire și acumularea de experiență, fiecare s-a întors în diviziunea din care provenea și a instruit, la rândul său o echipă de 10 voluntari din fiecare uniune. În acest mod, efectul misionar se multiplica.

– Am folosit doar metoda Domnului Hristos – interacțiunea cu oamenii, înțelegerea nevoilor lor, oferirea de studii biblice și invitația de a-L urma pe Isus, ne spune Anna.

Misionarii din cadrul acestui program au lucrat din casă în casă.

– Bună ziua, ne-am mutat recent în zonă și am dori să vă salutăm și să vă cunoaștem, spuneau ei.

Cei mai mulți erau indieni sau nepalezi și unii dintre ei i-au primit în casele lor și au stat puțin de vorbă.

– Am stat de vorbă cu ei și ne-am împrietenit, ne povestește Anna. I-am întrebat dacă ar dori să studieze Biblia și mulți au răspuns pozitiv. Ne-am rugat cu mulți dintre ei. Uneori făceam blini (clătite rusești), li le duceam și profitam de ocazie să le spun că Dumnezeu îi iubește.

Pe lângă această activitate misionară în zona în care locuiește, Anna a fost solicitată să lucreze și într-o biserică adventistă dintr-o comunitate vorbitoare de spaniolă. Observând că mulți locuitori își doreau să învețe limba engleză, Anna și alți câțiva au început să susțină cursuri de limbă engleză la biserică.

– Oamenii s-au bucurat mult că le-am oferit ajutor, ne spune Anna. Începeam fiecare lecție cu un verset din Biblie, le spuneam ce înseamnă și porneam de la el pentru a explica o regulă gramaticală. La sfârșit, îi invitam să participe la programul de evanghelizare care se desfășura seara. Am găsit astfel multe persoane interesate!

(Va continua.)

21 octombrie

Misiune pentru un an (2)

(Continuarea experienței de Sabatul trecut.)

Membrii bisericilor adventiste locale, impresionați de entuziasmul tinerilor implicați în programul „Misiune pentru un an”, au început să le urmeze exemplul și să se împrietenească cu vecinii lor.

– Vă spun sincer, ne mărturisește Anna, că nu mi se părea importantă lucrarea în marile orașe, nu eram conștientă de problemele cu care se confruntă orășenii. Este mai ușor să lucrezi în zonele rurale. După implicarea în acest proiect, am înțeles că este mare, mare nevoie de noi în orașe.

M-am întors în biserica mea din Rusia cu altă perspectivă, continuă Anna. Mi-am dat seama că este necesar să lucrăm altfel, că trebuie să fim creștini adevărați. Acum privesc misiunea cu alți ochi. Am înțeles cum trebuie să trăim și cum trebuie să lucrăm pentru oameni. Lansarea programului în New York mi-a dat mult elan și am început să-L rog pe Dumnezeu să-mi arate ce se putea face în Diviziunea Euro-Asia, din care fac parte.

În iunie 2013, sute de conducători, pastori și evangheliști din întreaga lume s-au reunit la New York și au participat la Școala Internațională de Evanghelizare organizată de Conferința Generală. În prima parte a zilei, participanții mergeau la cursuri, iar în a doua parte, făceau practică la prezentările evanghelistice din zona metropolitană a New Yorkului.

Leonid Rutkovsky, un pastor din Diviziunea Euro-Asia, a susținut prezentări în bisericile ucrainene și rusești din New York. În intervalele dintre cursuri și practică, Leonid și Victor Kozakov, directorul Departamentului Misiune din Diviziunea Euro-Asia, au făcut planuri pentru a organiza prezentări similare în diviziunea lor.

– Ne-am spus că, dacă prezentările din New York au avut rezultate frumoase, atunci de ce să nu repetăm experiența în teritoriul de care răspundem? povestește Leonid. Dacă este posibil în New York, atunci este posibil și în Moscova sau Kiev. Cursurile de misiune ne-au oferit o direcție clară pentru lucrarea în marile orașe. Ne-au oferit o linie de acțiune, un scop, o țintă de atins. Leonid i-a împărtășit Annei planurile sale.

– Ținta noastră este să batem la ușa fiecărei case din Kiev, i-a spus el. În Kiev sunt 700 000 de uși și vrem să ajungem la fiecare dintre ele. Vom avea hărți ale orașului în care să apară fiecare străduță, fiecare bloc și fiecare casă.

Anna a fost entuziasmată.

– Am înțeles că Dumnezeu inspira aceste planuri și mi-am dat seama că El mă trimitea să lucrez în Kiev. Planurile Sale sunt extraordinare! Noi nu trebuie decât să le urmăm.

Ca director al programului „Misiunea în orașe”, Leonid susține cursuri de predicare pentru membrii bisericii din Kiev, supraveghează activitatea lucrătorilor biblici, a evangheliștilor cu literatura și a misionarilor medicali care le oferă oamenilor remedii simple și susțin 16 tipuri de cursuri, printre care cursuri de renunțare la fumat, cursuri de gătit, de slăbit, de renunțare la alcool, de sănătate a mamei și copilului etc.

(Va continua.)

28 octombrie

Misiune pentru un an (3)

(Continuarea experienței de Sabatul trecut.)

– Aici am făcut mai mult decât am reușit să facem în New York, ne povestește Leonid.

În Kiev, s-au adunat 150 de misionari trimiși de diferitele uniuni sau conferințe din Diviziunea Euro-Asia. De asemenea, s-a organizat o echipă de 18 tineri misionari. În cele aproape șase luni de instruire, ei au lucrat cot la cot cu lucrătorii biblici și cu misionarii medicali și au dat ajutor în magazinele de produse sănătoase.

Mai mult, 400 de pastori au participat la cursuri de două săptămâni în care au învățat cum să desfășoare proiecte similare în orașele lor.

Anna a condus grupul misionarilor tineri și ne povestește cum procedau. – Mai întâi, făceam un tur prin fața caselor oamenilor cu care urma să lucrăm și ne rugam. Ne opream în fața fiecărei case și ne rugam: „Doamne, Te rugăm, dă-ne casa aceasta. Dă-ne oamenii aceștia. Pregătește-i pentru venirea noastră.”

A doua zi, se organizau în echipe de câte doi, unul ca să vorbească cu oamenii, iar celălalt ca să se roage.

– La început, continuă Anna, stăteam de vorbă cu oamenii despre evenimentele de pe glob. Apoi îi întrebam dacă au citit Biblia și dacă ei cred că există o legătură între viața spirituală și sănătate. După aceea, continuam să discutăm și să îi cunoaștem.

– Secretul, ne spune Leonid, nu stă în înfățișarea noastră sau în întrebările pe care le punem, intervine Leonid, ci în faptul că Dumnezeu pregătește pentru noi o persoană dispusă să audă ce avem de spus. Lucrul acesta este foarte important.

După două săptămâni de lucrat din casă în casă, 26 de persoane au venit la biserică. De asemenea, participanții la cursurile de sănătate s-au bucurat să afle secretele unei vieți lungi și sănătoase și să îi cunoască mai bine pe misionari.

– Echipa voastră este extraordinară! le-au spus ei lui Leonid și Annei. Ne place să fim în preajma voastră. Ne place ce faceți. Anna este mulțumită mai ales de impactul proiectului asupra tinerilor.

– Sunt atât de fericită când îi aud spunând: „Este atât de frumos, de parcă am fi în cer. Simțim că trăim cu adevărat!” Acasă își are fiecare problemele lui, dar aici simțim dragostea lui Isus. Când lucrăm împreună cu Isus și pentru El, trăim cu adevărat!

– Programul nostru de tineret, adaugă Leonid, face parte din proiectul mai amplu „Misiunea în orașe”. Cu toții suntem trup și suflet pentru acest proiect și este grozav de frumos!

– Proiectul acesta este rodul a foarte multe rugăciuni, încheie Anna. Membrii bisericii noastre din întreaga lume s-au gândit ce să facă pentru locuitorii orașelor. Când ne unim eforturile, realizăm lucruri mari și grăbim venirea lui Isus!

Anna Gavelo (23 ani) a reprezentat Diviziunea Euro-Asia în cadrul programului-pilot „Misiune pentru un an”. Împreună cu alți 13 tineri, a lucrat în New York în cadrul acțiunii „Misiunea în orașe”.


Părerea mea