[joi, 15 aprilie] „N-a rămas decât Noe”





 

 

„Toate făpturile care erau pe fața pământului au fost nimicite, de la om până la vite, până la târâtoare și până la pasările cerului; au fost nimicite de pe pământ. N-a rămas decât Noe și ce era cu el în corabie” (Geneza 7:23).

 

În versetul de mai sus se găsește prima mențiune din Scriptură despre conceptul de „rămășiță”. Cuvântul tradus cu „a rămas” provine dintr-un alt cuvânt, ale cărui forme de bază sunt folosite de multe ori în Vechiul Testament unde este transmisă ideea de „rămășiță”.

 

„Dumnezeu m-a trimis înaintea voastră pentru a vă păstra o rămășiță pe pământ și pentru a vă salva viețile printr-o mare eliberare” (Geneza 45:7, NTR; subliniere adăugată).

 

„Și cel rămas în Sion, cel lăsat în Ierusalim, se va numi «sfânt», oricine va fi scris printre cei vii, la Ierusalim” (Isaia 4:3; subliniere adăugată). „În ziua aceea, Stăpânul Își va întinde mâna pentru a doua oară ca să răscumpere rămășița poporului Său, pe cei rămași […]” (Isaia 11:11, NTR; subliniere adăugată). În toate aceste cazuri, cuvintele scrise cu italice sunt legate de sensul expresiei „a rămas” din Geneza 7:23.

 

7. Cum înțelegi conceptul de rămășiță în versetul de mai jos? Care sunt circumstanțele care au dus la o rămășiță? Cum se potrivește legământul cu ideea de rămășiță?

 

Geneza 7:23

„Toate făpturile care erau pe faţa pământului au fost nimicite, de la om până la vite, până la târâtoare şi până la păsările cerului; au fost nimicite de pe pământ. N-a rămas decât Noe şi ce era cu el în corabie”.

 

La vremea potopului, Creatorul lumii a devenit Judecătorul lumii. Judecata globală care se apropia a ridicat întrebarea dacă orice formă de viață de pe pământ – chiar și cea umană – avea să fie distrusă. Dacă nu, cine aveau să fie supraviețuitorii? Cine avea să fie rămășița?

 

În cazul acesta, au fost Noe și familia lui (Geneza 6:18). Totuși, salvarea lui Noe a fost legată de legământul lui Dumnezeu cu el – un legământ care și-a avut originile în și a fost îndeplinit de un Dumnezeu al milei și al harului. Ei au supraviețuit doar datorită a ceea ce Dumnezeu a făcut pentru ei, oricât de importantă a fost cooperarea lor. Indiferent care au fost obligațiile lui Noe din cadrul legământului și cu câtă credincioșie le-a respectat, singura lui speranță a fost în mila lui Dumnezeu.

 

Conform propriei înțelegeri cu privire la evenimentele ultimelor zile, când Dumnezeu va avea o rămășiță (vezi Apocalipsa 12:17), ce analogii putem găsi în istoria lui Noe care să ne ajute să ne pregătim pentru a face parte din rămășiță?

 

 

Post-ul [joi, 15 aprilie] „N-a rămas decât Noe” apare prima dată în Studiu Biblic.