[miercuri, 14 aprilie] Semnul curcubeului





 

 

„Și Dumnezeu a zis: «Iată semnul legământului pe care-l fac între Mine și voi și între toate viețuitoarele care sunt cu voi, pentru toate neamurile de oameni în veci: curcubeul Meu, pe care l-am așezat în nor, el va sluji ca semn al legământului dintre Mine și pământ»” (Geneza 9:12,13). Puține fenomene naturale sunt mai frumoase decât curcubeul. Cine nu își amintește, de când era copil, de fascinația și de uimirea pe care le-a trăit în fața acelor dungi de lumină îndoite pe boltă ca un fel de poartă mistică ce te invită spre cer? Chiar și nouă, adulților, priveliștea acelor culori extraordinare reflectate în nori poate să ne taie respirația. În mod evident, acele frumoase benzi de culoare încă ating corzile inimii și ale minții noastre. Bineînțeles, aceasta este exact ce a intenționat Dumnezeu!

 

5. Ce a spus Domnul că avea să simbolizeze curcubeul?

 

Geneza 9:12-17

„12 Şi Dumnezeu a zis: „Iată semnul legământului pe care-l fac între Mine şi voi şi între toate vieţuitoarele care sunt cu voi, pentru toate neamurile de oameni în veci: 13 curcubeul Meu, pe care l-am aşezat în nor, el va sluji ca semn al legământului dintre Mine şi pământ. 14 Când voi strânge nori deasupra pământului, curcubeul se va arăta în nor, 15 şi Eu Îmi voi aduce aminte de legământul dintre Mine şi voi şi dintre toate vieţuitoarele de orice trup; şi apele nu se vor mai face un potop, ca să nimicească orice făptură. 16 Curcubeul va fi în nor, şi Eu Mă voi uita la el, ca să-Mi aduc aminte de legământul cel veşnic dintre Dumnezeu şi toate vieţuitoarele de orice trup de pe pământ.” 17 Şi Dumnezeu a zis lui Noe: „Acesta este semnul legământului pe care l-am făcut între Mine şi orice făptură de pe pământ.””

 

Domnul a spus că avea să lase curcubeul ca pe un semn al „legământului Meu” (Geneza 9:15). Ce interesant este faptul că El a folosit cuvântul „legământ” aici, deoarece, în acest caz, legământul diferă de modul în care este folosit în altă parte. Spre deosebire de legământul cu Avraam sau de cel de la Sinai, nu este nicio obligație specifică exprimată în dreptul celor care aveau să beneficieze de acest legământ (nici măcar pentru Noe). Cuvintele lui Dumnezeu de aici sunt pentru toate popoarele, pentru „toate viețuitoarele de orice trup” (Geneza 9:15), „pentru toate neamurile de oameni, în veci” (Geneza 9:12). Cuvintele lui Dumnezeu sunt universale, atotcuprinzătoare, fără să țină seama dacă oamenii aleg sau nu să asculte de Domnul. În sensul acesta, conceptul de legământ nu este folosit aici așa cum este folosit în altă parte în Biblie când vine vorba despre relația dintre Dumnezeu și oameni.

 

6. În ce sens legământul acesta descoperă și harul lui Dumnezeu? Cine a fost inițiatorul legământului? Cine este binefăcătorul suprem?

 

Deși legământul, așa cum este exprimat aici, nu aduce obligații specifice în ce ne privește (bineînțeles, partea lui Dumnezeu este ca niciodată să nu mai distrugă lumea prin potop), cum este posibil ca mesajul pe care îl transmite curcubeul să ne influențeze să trăim în ascultare de Domnul?

 

 

Post-ul [miercuri, 14 aprilie] Semnul curcubeului apare prima dată în Studiu Biblic.