[duminică, 10 mai] Înţelegerea Scripturii

 

 

1. În ce scop ne-a fost dată Biblia?

 

2 Timotei 3:16,17

”16 Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, 17 pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.”

 

 

Biblia a fost scrisă ca un martor al intervențiilor lui Dumnezeu în istorie, al planului Său de răscumpărare a omenirii căzute și pentru a ne învăța calea neprihănirii. Domnul a ales să facă acest lucru în limbaj omenesc, transpunându-­Și vizibil gândurile și ideile în cuvinte omenești. Când l-­a răscumpărat pe Israel din Egipt, Dumnezeu a ales un popor anume, care să transmită solia Sa către toți oamenii. El a permis ca acea națiune să transmită Cuvântul Său în limba lor, ebraica (și câteva porțiuni în aramaică, limbă asemănătoare cu ebraica).

 

Apariția culturii grecești a adus o nouă oportunitate, făcând posibil ca Noul Testament să fie scris într-­o limbă universală, greaca, limbă care pe atunci era vorbită de mulți în acea parte a lumii. (De fapt, a existat și o traducere în greacă a Vechiului Testament.) Această limbă universală a făcut posibil ca apostolii și biserica primară să răspândească solia în lung și în lat cu un nou zel misionar după moartea Domnului Hristos. Mai târziu, apostolul Ioan „a mărturisit despre Cuvântul lui Dumnezeu și despre mărturia lui Isus Hristos și a spus tot ce a văzut” (Apocalipsa 1:2). Astfel, Biblia subliniază continuitatea ei ca „martor” și a acestei „mărturii” inspirate de la primul până la ultimul scriitor al Bibliei.

 

2. De ce era atât de important ca Israel să asculte de „toate cuvintele legii acesteia”, Tora, sau „învăţăturile”?

 

Deuteronomul 32:46,47

”46 le-a zis: „Puneţi-vă la inimă toate cuvintele pe care vă jur astăzi să le porunciţi copiilor voştri, ca să păzească şi să împlinească toate cuvintele legii acesteia. 47 Căci nu este un lucru fără însemnătate pentru voi; este viaţa voastră şi prin aceasta vă veţi lungi zilele în ţara pe care o veţi lua în stăpânire, după ce veţi trece Iordanul.””

 

Unii oamenii nu au doar o traducere a Bibliei în limba lor maternă, ci au mai multe versiuni. Alții poate au o singură versiune, dacă o au. Dar, indiferent câte ai avea, esențial este să o prețuiești, pentru că ea este Cuvântul lui Dumnezeu și, cel mai important, să te supui învățăturilor ei.

 

De ce nu este „un lucru fără însemnătate” (Deuteronomul 32:47) să ascultăm de Cuvântul lui Dumnezeu și să îi învățăm și pe copiii noștri?