[joi, 7 mai] De ce este importantă interpretarea

 

 

5. De ce este atât de important pentru noi să înţelegem clar Scriptura, nu doar ca biserică, ci şi ca indivizi?

 

Neemia 8:1-3,8

”Când a venit luna a şaptea, copiii lui Israel erau în cetăţile lor. Atunci, tot poporul s-a strâns ca un singur om pe locul deschis dinaintea Porţii Apelor. Au zis cărturarului Ezra să se ducă să ia cartea Legii lui Moise, dată de Domnul lui Israel. 2 Şi preotul Ezra a adus Legea înaintea adunării, alcătuită din bărbaţi şi femei şi din toţi cei ce erau în stare s-o înţeleagă. Era întâia zi a lunii a şaptea. 3 Ezra a citit în carte de dimineaţă până la amiază, pe locul deschis dinaintea Porţii Apelor, în faţa bărbaţilor şi femeilor şi în faţa celor ce erau în stare s-o înţeleagă. Tot poporul a fost cu luare-aminte la citirea cărţii Legii.”

 

”8 Ei citeau desluşit în cartea Legii lui Dumnezeu şi-i arătau înţelesul, ca să-i facă să înţeleagă ce citiseră.”

 

Cel mai important subiect din Biblie este mântuirea și modul în care putem fi mântuiți. La urma urmei, ce altceva contează pe termen lung? La ce ne-­ar folosi, așa cum a spus chiar Isus, să câștigăm tot ce are lumea să ne ofere, dar să ne pierdem sufletul (Matei 16:26)?

 

Dar a ști ce ne învață Biblia despre mântuire depinde foarte mult de interpretare. Dacă abordăm și interpretăm Biblia greșit, cel mai probabil vom ajunge la concluzii eronate, nu doar în înțelegerea mântuirii, ci în orice alt subiect pe care ni-­l prezintă Scriptura. De fapt, chiar și pe vremea apostolilor, ereziile se strecuraseră deja în biserică, susținute, fără îndoială, de interpretările false ale Scripturii.

 

6. Ce ne spune Petru despre cât de important este să citim corect Scriptura?

 

2 Petru 3:15,16

”15 Să credeţi că îndelunga răbdare a Domnului nostru este mântuire, cum v-a scris şi preaiubitul nostru frate Pavel, după înţelepciunea dată lui, 16 ca şi în toate epistolele lui, când vorbeşte despre lucrurile acestea. În ele sunt unele lucruri greu de înţeles, pe care cei neştiutori şi nestatornici le răstălmăcesc ca şi pe celelalte Scripturi, spre pierzarea lor.”

 

Dacă suntem într­-adevăr oameni ai Cărții, care doresc să trăiască doar conform cu ce stă scris în ea – și nu au altă sursă de autoritate precum tradiția, diferite crezuri sau autoritatea bisericii de a o interpreta pentru noi – atunci problema interpretării corecte a Scripturii este foarte importantă, deoarece noi avem doar Biblia care să ne spună ce ar trebui să credem și cum să trăim.

 

Problema interpretării Scripturii este vitală pentru păstrarea doctrinei și pentru misiunea bisericii. Fără o interpretare corectă nu poate exista unitate în doctrine și propovăduire și astfel, nu va exista unitate în biserica și în misiunea noastră. Inevitabil, dacă doctrinele sunt greșite și distorsionate, misiunea va fi deficitară și denaturată. De fapt, dacă noi avem o solie de dat lumii, dar suntem confuzi cu privire la semnificația soliei, cât de eficienți vom fi când le vom prezenta această solie celor care au nevoie să o audă?

 

Citește întreita solie îngerească din Apocalipsa 14:6-12. Care sunt subiectele teologice prezentate aici și de ce este atât de esențial pentru misiunea noastră să le înțelegem corect?