[vineri, 19 martie]

 

 

Habacuc și-a desfășurat activitatea cu aproximativ 25 de ani înainte ca babilonienii să invadeze pentru prima oară regatul lui Iuda. Cartea sa este un dialog despre invazie, un dialog între el și Dumnezeu. Să-l citim!

 

Habacuc: Doamne, până când trebuie să mă plâng de răutatea care se găsește în rândul poporului Tău? Zi de zi, nu văd decât probleme. Conflictele și violența sunt peste tot și nu există dreptate. Dar Tu nu faci nimic în sensul acesta… Nu mai suport.

 

Dumnezeu: Continuă să urmărești, Habacuc! Chiar dacă ți-ar spune cineva, tot nu-ți va veni să crezi ce voi face în legătură cu aceasta. Am de gând să-i las pe babilonieni (caldeeni) să vină și să facă război. Ei vor crede că zeul lor păgân îi ajută să obțină victoriile.

 

Habacuc: Cum le poți permite babilonienilor să facă așa ceva? Păcatele poporului Tău sunt grele, dar răutatea babilonienilor este și mai mare. Pentru cât timp îi vei lăsa să-Ți pedepsească oamenii? Voi urca pe un turn și voi privi, în timp ce aștept răspunsul Tău!

 

Dumnezeu: Habacuc, scrie tot ce îți spun și scrie clar, pentru ca oricine să poată înțelege. Nu se va întâmpla pentru mult timp. Cei ascultători vor trăi prin credință în mijlocul necazurilor care vor veni (Habacuc 2:4).

 

Și Babilonul va fi pedepsit. În cele din urmă, va veni ziua când toți vor ști că sunt un Dumnezeu drept. Eu sunt în Templul Meu cel sfânt, urmărind și controlând totul. Doar privește în liniște! Versetul 20

 

Habacuc: Da, Doamne! Am auzit de lucrurile minunate și uimitoare pe care le-ai făcut în trecut. Mai apoi, Habacuc și-a încheiat cartea cu un imn de credință – tipul de credință de care avem și noi nevoie. Habacuc 3:17-19

 

Aplicație: Ce i-a spus Dumnezeu lui Habacuc? Habacuc 2:3. Deși pedeapsa lui Iuda, aplicată de babilonieni, părea că întârzie, ea a venit într-un final. Și venirea lui Isus ar putea părea că întârzie, dar El va reveni cu siguranță. Evrei 10:37