[duminică, 14 februarie] Mândrul Haman este smerit

 

 

Regele Ahașveroș avusese o noapte grea, iar acum se luminase de ziuă. Oamenii se trezeau și își reluau activitatea, dar regele îl asculta în continuare pe servitorul care îi citea din arhive. Tocmai terminase de citit despre Mardoheu, cel care i-a denunțat pe cei doi bărbați care plănuiau să-l ucidă pe rege.

 

„Ce onoare i s-a acordat lui Mardoheu pentru că mi-a salvat viața?” a întrebat regele. Servitorul nu a găsit că s-ar fi făcut ceva pentru el. Cineva care a salvat o viață trebuia răsplătit. Regele considera lucrul acesta atât de important, încât a căutat o sugestie la unul dintre înalții săi demnitari.

 

Nu era ceva neobișnuit ca oamenii să vină dimineața devreme și să aștepte în curtea palatului până când puteau să vorbească cu regele. Așa că Ahașveroș a întrebat: „Cine este în curte?” Când slujitorii i-au spus că Haman este acolo, el le-a zis: „Lăsați-l să intre!”

 

Prim-ministrul Haman venise să-i spună regelui Ahașveroș că Mardoheu ar trebui să moară pentru că nu respectă ordinul de a se închina cu reverență în fața lui. Ce întrebare i-a adresat regele, înainte de a putea spune ceva? Estera 6:6

 

Haman era convins că el era omul pe care voia regele să-l onoreze, așa că a descris bucuros exact ce ar fi vrut el să primească. Regele a fost mulțumit de tot ceea ce i-a sugerat, dar Haman aproape că a leșinat când a auzit ce a spus regele în continuare. Versetul 10

 

Haman a fost nevoit să se supună imediat. L-a îmbrăcat pe Mardoheu cu haina regelui, l-a urcat pe calul regelui și l-a condus prin piața orașului Susa. Ce a trebuit să strige, în timp ce mergea înaintea lui? Versetul 11

 

Deși Mardoheu fusese foarte onorat în acea dimineață, s-a întors smerit la slujba lui de la poarta regelui. Haman, pe de altă parte, s-a grăbit spre casă, umilit.

 

Aplicație: Haman devenise mândru fiindcă era atât de important la curtea regelui. Dar acum era cuprins de rușine. Ce spune Biblia cu privire la aceasta în Proverbele 16:18?