[joi, 15 octombrie]

 

 

În bestsellerul său, „See you at the Top”, autorul, Zig Ziglar, apără ideea „unui control de la gât în sus”. Prin această expresie, vrea să spună că avem nevoie să ne oprim din când în când și să efectuăm un control al atitudinilor noastre mintale, al obiceiurilor noastre legate de gândire.

 

Dacă vrei să vezi două mentalități total opuse în acțiune, citește Numeri 13. Ce cuvânt sau cuvinte ai folosi pentru a descrie atitudinile remarcate în această istorie?

 

Atitudinea 1 (Numeri 13:30)

„Caleb a potolit poporul care cârtea împotriva lui Moise. El a zis: „Haidem să ne suim şi să punem mâna pe ţară, căci vom fi biruitori!””

 

Atitudinea 2 (Numeri 13:31-33)

„31 Dar bărbaţii care fuseseră împreună cu el au zis: „Nu putem să ne suim împotriva poporului acestuia, căci este mai tare decât noi.” 32 Şi au înnegrit înaintea copiilor lui Israel ţara pe care o iscodiseră. Ei au zis: „Ţara pe care am străbătut-o, ca s-o iscodim, este o ţară care mănâncă pe locuitorii ei; toţi aceia pe care i-am văzut acolo sunt oameni de statură înaltă. 33 Apoi, am mai văzut în ea pe uriaşi, pe copiii lui Anac, care se trag din neamul uriaşilor: înaintea noastră şi faţă de ei parcă eram nişte lăcuste.””

 

În majoritatea timpului, nu putem controla împrejurările sau lucrurile care ni se întâmplă. Dar, în mod sigur, ne putem controla reacțiile sau atitudinile față de aceste lucruri. Atitudinile noastre sunt cele pe care le alegem. Și cei mai mulți dintre noi și-au format obiceiuri pentru
diferite situații și atitudini. Care sunt atitudinile pe care le adopți cel mai frecvent?

 

Doi oameni trec pe un câmp în amurg. Unul privește în jos și nu vede altceva decât noroi. Celălalt privește în sus și nu vede altceva decât stele. Acest om care vede doar noroi are aceeași atitudine ca și femeia descrisă de Ellen White, care se plimba printr-o grădină de trandafiri și vedea numai spinii. („Calea către Hristos”, pp. 116, 117 orig.)

 

După ce ți-ai făcut controlul „de la gât în sus”, ce fel de atitudine ai descoperit că te caracterizează? De obicei vezi noroiul sau stelele? Spinii sau trandafirii?