[sâmbătă, 18 iulie]

 

 

O fântână sau o grădină?

 

Odată, un tânăr se plimba prin parc și a observat o grădină înconjurată de un zid din cărămidă înalt de aproximativ un metru și jumătate. Înăuntru erau diferite plante, arbuști și flori. În centrul grădinii se afla o mică fântână arteziană din care apa de-abia picura. Tânărului i s-a părut ciudată această grădină mare, înconjurată cu zid și cu o mică fântână arteziană în mijloc.

 

În clipa aceea a apărut grădinarul adunând gunoaiele. Tânărul a intrat în vorbă cu el.

 

– Ce mai faceți?

 

– Bine, mulțumesc, a răspuns grădinarul zâmbind.

 

– Povestiți-mi despre această grădină. De când lucrați aici? a întrebat curios tânărul.

 

Grădinarul a început să râdă zgomotos și a dat din cap, zicând:

 

– De când am început să lucrez aici? Păi… în toamna aceasta împlinesc treisprezece ani. Este interesantă această grădină. De fapt, nu ar trebui să fie o grădină.

 

– Nu?

 

– Nu. Anul trecut, când măturam pavajul din cărămidă, am descoperit un levier. Nu știam pentru ce este, așa că am tras de el și am auzit apă curgând, dar nu vedeam nimic. L-am lăsat deschis și, peste o oră, când m-am întors, din mijlocul acestui cerc curgea apă. Am săpat de jur împrejur și apa a țâșnit ca dintr-un gheizer.

 

– Ce s-a întâmplat? a întrebat tânărul dornic să afle mai multe.

 

– Păi, l-am sunat pe șeful meu ca să aflu ce trebuia să fac. El a izbucnit în râs și mi-a spus că cercul acela a fost odată o fântână, dar pentru că nu a fost întreținută, s-a umplut cu buruieni și pământ. Nu mai funcționa și oamenii au uitat că acolo se afla o fântână.

 

– Este un loc minunat pentru o fântână arteziană mare! Dar de ce picură, și nu curge în jet? a întrebat tânărul preocupat.

 

– Și eu mi-am pus aceeași întrebare, ba chiar m-am oferit să o stric și să o refac în întregime, dar șeful meu și oamenii vor să rămână așa. Eu o las să picure pentru ca să aibă păsările de unde să bea, zise grădinarul.

 

– Ce păcat! zise tânărul meditativ.

 

Grădinarul a privit grădina care ar fi trebuit să fie o fântână și a zis:

 

– Este interesant. Ești primul om care mă întreabă ce este cu această grădină, adică fântână.