[duminică, 19 aprilie]

 

 

Cred că, dacă am alcătui un trepied al alegerilor prin care omul modern își distruge sănătatea și fericirea, acesta ar arăta astfel: cofeină, nicotină și alcool. În lumea întreagă, cofeina a devenit o componentă uzuală în alimentația omului.

 

Peste 80% dintre adulții din lume consumă cofeină – sub formă de cafea, ness, băuturi de tip cola – sau o soră bună a cofeinei, teobromina, care se găsește în ceaiul verde, negru etc.

 

Cam 20% dintre aceștia consumă mai mult de 350 mg cofeină pe zi, nivel suficient pentru a crea dependență, spun medicii.

 

Din păcate însă, cei mai mulți nu știu sau nu vor să știe de efectele nocive ale folosirii acestei substanțe. Sunt interesați doar de efectul imediat al consumului de băuturi cofeinizate sau de ciocolată, fără să le pese că este unul iluzoriu.

 

Deși cofeina poate face ca activitățile simple să fie rapid executate, ea este asociată și cu un număr mare de erori, cu alte cuvinte cu cât ai mai multă energie, cu atât poți greși mai mult.

 

De asemenea, scade calitatea activităților care implică memoria de scurtă durată, adică „te ajută” să uiți mai repede sau să fii neatent.

 

Determină inițial agitație, apoi depresie și chiar tulburări de comportament.

 

Şi atunci, nu credeți că avea dreptate Ellen White când spunea: „Să nu beți niciodată ceai, cafea, bere și vin!” (Dietă și hrană, p. 734)?