[sâmbătă, 25 mai]

 

 

Semințele împăratului

 

A fost odată un împărat, în Orientul Îndepărtat, care îmbătrânise și știa că se apropia timpul să numească un succesor. În loc să aleagă dintre copiii săi, el i-a chemat la el, într-o zi, pe toți tinerii din împărăție și le-a spus:

 

– A sosit timpul să numesc un nou împărat. M-am hotărât să aleg pe cineva dintre voi.

 

Copiii au fost șocați! Însă împăratul a continuat:

 

– Astăzi, îi voi da fiecăruia dintre voi câte o sămânță. Numai una. Este o sămânță cu totul aparte. Vreau să mergeți acasă și să plantați sămânța, să o udați și, peste un an de zile, să vă întoarceți cu ce a crescut din sămânța voastră. Atunci voi studia plantele pe care mi le veți aduce și cel pe care îl voi alege va fi viitorul împărat.

 

Era acolo și un băiat pe nume Ling, care, ca toți ceilalți, a primit o sămânță. S-a dus acasă și i-a povestit mamei cu entuziasm tot ce se întâmplase. Ea l-a ajutat să ia un vas și pământ de răsad, apoi au plantat și au udat sămânța cu grijă. În fiecare zi, băiatul o uda și se uita să vadă dacă a crescut. După trei săptămâni, unii dintre ceilalți tineri au început să vorbească despre semințele lor și despre plantele care începuseră să încolțească. Ling continua să îngrijească sămânța, însă nu creștea nimic. De acum, alții vorbeau deja despre plante, însă Ling nu avea o plantă și simțea că dăduse greș. Cu toate acestea, Ling nu le-a spus nimic prietenilor săi. El aștepta doar ca sămânța să crească.

 

După un an, toți tinerii din împărăție s-au dus cu plantele lor la împărat, pentru inspecție. Ling i-a spus mamei că nu dorea să-i ducă împăratului un vas gol. Dar ea l-a încurajat să se ducă și să spună cu sinceritate ce a făcut. Ling avea crampe la stomac de emoție, dar știa că mama sa avea dreptate. S-a dus cu vasul la împărat.

 

Când a sosit, Ling a rămas uimit văzând diferitele plante care le crescuseră celorlalți tineri. Erau frumoase, în diferite forme și mărimi. Când a venit, împăratul s-a uitat în sală și i-a salutat pe tineri. Ling încerca să se ascundă cât mai în spate.

 

– Ce plante mărețe ați crescut! a spus împăratul. Azi, unul dintre voi va fi numit împărat.

 

Deodată, împăratul l-a zărit pe Ling în spate, cu vasul fără plantă. Le-a poruncit gărzilor să îl aducă în față. Ling era îngrozit. „Împăratul știe că sunt un ratat! Poate că va porunci să fiu omorât!” Când a ajuns în față, împăratul l-a întrebat cum îl cheamă. Toți tinerii râdeau și își băteau joc de el. Împăratul a poruncit să fie liniște. S-a uitat la Ling, apoi a anunțat:

 

– Iată-l pe noul vostru împărat! Numele său este Ling!

 

Lui Ling nu-i venea să creadă. Cum să fie el noul împărat?

 

Atunci, împăratul a spus:

 

– În urmă cu un an, v-am dat tuturor câte o sămânță. V-am cerut să o plantați, să o udați și să veniți înapoi la mine. Însă v-am dat semințe fierte, care nu mai încolțesc. Toți, cu excepția lui Ling, mi-ați adus copaci, arbuști și flori. Când ați văzut că semințele nu cresc, le-ați înlocuit cu altele. Ling este singurul care a avut curajul și onestitatea să-mi aducă doar un vas cu o sămânță neroditoare. De aceea, el este noul împărat!

 

Din More Hot Illustrations for Youth Talks, de Wayne Rice