[marți] 5 Martie

 

 

„Am glumit doar.” De câte ori ai spus lucrul acesta? Un înțelept spunea odată că jumătate din orice vorbă de duh este adevăr. Pentru creștini, jumătate de adevăr nu este de ajuns. Jignirile, răspunsurile la fel de jignitoare, glumele răutăcioase și vorbele cu dublu sens nu își au locul în viața unui creștin. Nici măcar în viața oricărui membru al neamului omenesc ele nu sunt justificate. Există o organizație de dicată combaterii acestor obiceiuri. Ea se numește No Putdowns.

 

Pe site-ul organizației, jignirile și rezultatele lor distrugătoare sunt analizate cu atenție. Conform organizației, „jignirile iau multe forme, atât verbal, cât și nonverbal, incluzând: respingere sub formă de critici sau remarce disprețuitoare; limbaj corporal – privire peste cap, zâmbet obraznic, ridicare din umeri; bătaie de joc, cuvinte sau fapte folosite ca armă; tonul vocii cu iz de sarcasm sau nesinceritate, imi tarea ticurilor.” (Pentru mai multe informații, vizitează site-ul www. noputdowns.org.)

 

O modalitate de a renunța la obiceiul nostru omenesc de a ne mândri prin cuvinte este să fim atenți la ce înmagazinăm în creier. Întrucât, adesea, în mass-media, oamenii sunt atacați și prezentați în mod negativ, trebuie să fim atenți la ce privim, ascultăm și citim. Trebuie să facem un efort conștient de a căuta să ne hrănim cu lucruri frumoase. Așa cum hrana sănătoasă ne întărește trupul, tot așa gândurile bune ne întăresc mintea.

 

Conform textului din Filipeni 4:9, trebuie să „facem” toate lucrurile bune care ne sunt date exemplu. Şi, atunci când ne-am format obiceiul de a ne umple mintea cu lucruri bune, aceasta se va vedea în faptele și cuvintele noastre.

 

Fă exercițiul următor! Gândește-te la câteva persoane și spune-le, într-o formă aleasă de tine, o vorbă bună, o apreciere, o încurajare sau ceva frumos! Evaluează apoi reacțiile determinate de gestul tău!