Viața lui David ocupă un loc important în istoria biblică. Dovadă – numărul mare de pagini ale Bibliei care relatează istoria vieții lui, experiențele lui, atât în cărțile istorice (1 și 2 Samuel, 1 Împărați, 1 Cronici), cât și în Psalmi, precum și referirile la domnia și la viața lui în alte cărți ale Vechiului sau Noului Testament.

 

De ce crezi că a fost numit David un om „după inima lui Dumnezeu”? Ce calități crezi că a avut?

 

Dar David a făcut și greșeli, unele chiar foarte grave. Cum de îl consideră Biblia totuși un om după inima lui Dumnezeu? Îi plac lui Dumnezeu păcătoșii? Versetele următoare pot oferi niște explicații.

 

1. Recunoașterea slăbiciunii sale și a temerilor pe care le avea datorită păcatelor – Ps. 6:2-3 (Ai milă de mine, Doamne, căci mă ofilesc!
Vindecă-mă, Doamne, căci îmi tremură oasele. Sufletul mi-e îngrozit de tot. Şi Tu, Doamne, până când vei zăbovi să Te înduri de mine?)

 

2. Încrederea în Dumnezeu – Ps. 31:1 (Doamne, în Tine mă încred: să nu fiu dat de ruşine niciodată. Izbăveşte-mă în dreptatea Ta!)

 

3. Bucuria și obiceiul de a-L lăuda pe Dumnezeu – Ps. 34:1-3 (Voi binecuvânta pe Domnul în orice vreme; lauda Lui va fi totdeauna în gura mea. Să mi se laude sufletul în Domnul! Să asculte cei nenorociţi şi să se bucure. Înălţaţi pe Domnul, împreună cu mine. Să lăudăm cu toţii Numele Lui!)

 

4. Mărturisirea păcatelor și simțămintele pe care le avea când păcătuia – Ps. 38:18 (Îmi mărturisesc fărădelegea, mă doare de păcatul meu).

 

5. Atitudinea sa față de voința lui Dumnezeu – Ps. 40:8 (vreau să fac voia Ta, Dumnezeule! Şi Legea Ta este în fundul inimii mele).

 

6. O cerință a sa, care ar trebui să fie și a noastră – Ps. 51:10 (Zideşte în mine o inimă curată, Dumnezeule, pune în mine un duh nou şi statornic!)

 

Faptul că David, în ciuda păcatelor sale grave, a găsit milă și iertare la Dumnezeu este o încurajare pentru fiecare dintre noi. Poate că, uneori, după ce ai cedat unei ispite, te-ai simțit descurajat, gândind că Dumnezeu nu poate să treacă cu vederea. De fapt, El este gata întotdeauna să te primească înapoi, la fel cum tatăl și-a primit fiul risipitor. Tot ce ai de făcut este să renunți la calea rea pe care ai apucat, să regreți sincer greșeala și să comunici cu El prin rugăciune.


Părerea mea