Caută într-un dicționar definiția cuvântului milă și trece-o pe liniile de mai jos. În lipsa unui dicționar, încearcă să formulezi tu o definiție.

 

Şi apoi, notează frazele următoare cu M sau N (milos sau nemilos), după cum crezi că este fapta sau atitudinea descrisă.

 

1. Pe strada voastră s-a mutat de curând un copil pe care ceilalți nu-l pot suferi. Tu încerci să te împrietenești cu el.

 

2. Prietenii tăi tocmai râd de cineva care face greșeli gramaticale când vorbește. Tu li te alături, făcând o observație mai hazlie decât toți ceilalți.

 

3. Aveți în clasă un coleg nou, pe care nu-l ia nimeni în seamă. Tu știi că nu are prieteni, dar nu-ți pasă. „Este treaba lui.”

 

4. Găsești în apropierea casei tale un câine al nimănui și îi dai ceva să mănânce.

 

5. Ai văzut în grădină la voi un pisoi vagabond și arunci cu pietre după el sau asmuți câinele, ca să-l faci să plece.

 

6. Colegii se uită disprețuitor la o fată îmbrăcată cu haine cam decolorate și demodate, iar tu reușești să spui imediat „una bună”, așa încât toți izbucnesc în râs, iar fata simte că ar vrea să intre în pământ.

 

7. Afli că cineva a spus lucruri rele despre tine, dar tu îl ierți, pentru că știi că a fost provocat și că este mai repezit din fire.


Părerea mea