El a făcut Pământul

 

Pământul se rotește în jurul axei sale, făcând o rotație completă în 23 de ore, 56 minute, 4,1 secunde – aceasta este durata unei zile siderale. Făcând media anuală, orice punct de pe glob are în general 12 ore de lumină și 12 ore de întuneric pe zi. În medie, pentru că în funcție de anotimpuri (de fapt, din cauza poziției înclinate a axei Pământului) durata zilei și a nopții variază în cursul anului. Ziua este egală cu noaptea numai la echinocții. Alternanța aceasta zi – noapte creează cel mai potrivit ritm de viață pentru om și pentru celelalte ființe de pe Pământ. Orice schimbare majoră ar produce grave perturbări ale sănătății omului și a celorlalte viețuitoare.

 

Ştii ce este un speolog? Speolog înseamnă specialist în domeniul explorării peșterilor.

 

Cu ani în urmă, când eram studenți la Southern College, soția mea, eu și încă vreo patru colegi ne-am hotărât, într-o zi însorită de primăvară, să explorăm niște peșteri. Îmi place să știu tot ce se poate despre planeta Pământ și să descopăr singur multe lucruri. Dar ce am făcut noi a fost de-a dreptul nebunie, pentru că ne-am dus la niște peșteri aflate în locuri neumblate și nu am spus nimănui unde plecăm. Nu eram echipați decât cu o funie din plastic și cu șase lanterne. Ce-i drept, luaserăm și niște chibrituri, ca să putem testa aerul.

 

Am lăsat mașina pe șosea și am mers cam o sută cincizeci de metri pe jos, până la intrarea peșterii. Am intrat târâș. Ajunși înăuntru, ne-am oprit câteva clipe, ca să ne obișnuim cu întunericul, apoi am înaintat spre interiorul ei. Era o peșteră interesantă, cu multe stalactite și stalagmite de dimensiuni impresionante.

 

După vreo patruzeci de minute, am ajuns la o trecere foarte îngustă, lungă de vreo cinci metri. A trebuit să ne tragem bine burta, ca să ne putem strecura prin strâmtoarea aceea, dar dincolo de ea era o „sală” largă, deosebit de frumoasă, cu formațiuni carstice – forme pe care le capătă rocile calcaroase sub acțiunea apei, mult mai interesante decât tot ce văzuserăm până atunci. Ne-am întors cu hainele ude, pline de noroi, dar încântați de succesul expediției noastre. După aceea am aflat că, numai cu câțiva ani înainte, un speolog experimentat fusese într-o peșteră asemănătoare, singur. Trecând, ca și noi, printr-o strâmtoare, a clintit din locul ei o rocă destul de mare, care i-a prins piciorul sub ea, imobilizându-l. În ciuda eforturilor sale, nu a mai putut ieși de acolo și a murit în peșteră. I-am mulțumit lui Dumnezeu că a avut grijă de noi, în ciuda nepăsării și nechibzuinței cu care am pornit noi în expediția aceea.

 

Aș vrea să mă însoțiți într-o altă expediție de „explorare”. Nu vom merge într-o peșteră, dar vă promit că va fi foarte interesant. Vom porni să explorăm Biblia, pentru a descoperi comorile de preț pe care Dumnezeu le-a pus acolo pentru noi. Comorile acestea au fost ascunse în scrierile Bibliei de oameni ai lui Dumnezeu, în urmă cu sute și mii de ani, și așteaptă să fie descoperite de noi, cei care trăim la începutul secolului 21. Apoi să ne luăm timp să explorăm frumusețile naturii – „mesajul de iubire al lui Dumnezeu pentru noi”. Să diminuăm ritmul vieții și să zăbovim căutând minunile lui Dumnezeu, care ne copleșesc prin imensitatea lor. Astfel ne vom bucura de viață și vom experimenta adevărata fericire.


Părerea mea