[miercuri, 11 noiembrie]

La secțiunea Cu alți ochi, sunt două afirmații ale teologului german Dietrich Bonhoeffer. Una dintre cărțile scrise de el, The Cost of Discipleship, ia în discuție problematica vieții trăite, în primul rând, ca cetățean loial împărăției lui Dumnezeu, iar în al doilea rând, ca cetățean loial împărăției (statului) de pe pământ. De ce trebuie să ne considerăm înainte de toate cetățeni ai imperiului lui Dumnezeu și ulterior cetățeni ai țărilor de pe pământ?
Citește rubrica Repere. Te ajută să răspunzi la întrebările de mai sus? Cui i-ai fi devotat mai întâi: cuiva ai cărui soldați au murit din cauză că s-au apropiat de foc? Sau Cuiva care a făcut în așa fel încât supușii Lui nici măcar nu au mirosit a fum după ce s-au plimbat prin mijlocul aceluiași foc?

Cu alţi ochi

„O comunitate a lui Isus care caută să se ascundă, încetează să-L mai urmeze pe Isus.” – Dietrich Bonhoeffer, teolog creștin german, secolul XX (The Cost of Discipleship)

„Dumnezeu a garantat că împărăția lui Isus Hristos va crește în biserica Sa de pe pământ, că Dumnezeu va grăbi sfârșitul împărățiilor acestei lumi și Își va ridica Propria împărăție, în putere și glorie.” – Dietrich Bonhoeffer (The Cost of Discipleship)

„Dați-mi o sută de predicatori care nu se tem de nimic în afară de păcat și nu vor altceva decât pe Dumnezeu, indiferent dacă sunt laici sau clerici, și vor putea singuri să zguduie porțile iadului și să ridice îm- părăția cerului pe pământ.” – John Wesley, preot și teolog englez, secolul XVIII

 

Repere

„Ei se vor război cu Mielul, dar Mielul îi va birui, pentru că El este Domnul domnilor și Împăratul împăraților. Și cei chemați, aleși și credincioși, care sunt cu El, de asemenea îi vor birui.” (Apocalipsa 17:14)

„El îi răstoarnă și îi pune pe împărați…” (Daniel 2:21)

„El îi zdrobește pe cei mari fără cercetare și pune pe alții în locul lor.” (Iov 34:24)

„Lăudați-L pe Domnul domnilor, căci în veac ține îndurarea Lui!” (Psalmii 136:3)

„…Fericitul și singurul stăpânitor, împăratul împăraților și Domnul domnilor…” (1 Timotei 6:15)