[sâmbătă, 3 octombrie]

Avertizare de furtună

Referința biblică: Ieremia 25 și 36

Comentariu: Profeți și regi, capitolul 35

 

Text-cheie

„Poate că, dacă va auzi casa lui Iuda tot răul pe care am de gând să i-l fac, se vor întoarce fiecare de la calea lor cea rea și le voi ierta astfel nelegiuirea și păcatul.” (Ieremia 36:3)

 

Îți amintești cea mai recentă situație în care un profesor, un părinte sau altcineva ți-a spus că ceea ce faci nu e bine? Cum te-ai simțit? Recapitulează răspunsurile pe care le-ai dat la rubrica Ce părere ai?.

Când cineva mă avertizează și îmi spune ce lucruri rele se vor în- tâmpla dacă nu-mi schimb comportamentul, eu…

____ îi mulțumesc pentru avertizare și fac imediat schimbări.

____ mă supăr, dar ulterior mă gândesc mai bine și fac schimbările necesare.

____ mă enervez și îi spun să-și vadă de treabă.

____ îl ignor total.

____ fac exact inversul a ceea ce îmi spune, pentru că nu suport să mi se dicteze ce să fac.

Oamenii reacționează foarte diferit la observații negative. Uneori depinde de starea de moment pe care o avem. Alteori depinde de cine face observațiile – ne e mult mai ușor să primim mustrări și avertizări din partea unei persoane pe care o respectăm și cu care avem o relație bună.
Regelui din Iuda i-a fost adusă la cunoștință o avertizare din partea lui Dumnezeu. Cum a reacționat el? Citește Ieremia 36,21-23.

Regele l-a trimis pe Iehudi ca să aducă sulul. Iehudi s-a dus şi a adus sulul din odaia scribului Elişama şi l-a citit înaintea regelui şi înaintea tuturor conducătorilor care stăteau lângă rege. 22 Regele locuia în reşedinţa de iarnă, fiindcă era luna a noua, iar în faţa lui, în vatră, era aprins un foc. 23 După ce Iehudi citea trei sau patru coloane din sul, regele le tăia cu un cuţitaş de răzuit şi le arunca în focul din vatră, până ce întregul sul a ars în întregime.