[miercuri, 8 aprilie]

Citește Reperele acestei lecții, în mod special Iacov 1:5.

„Frica de Domnul este începutul științei; dar nebunii nesocotesc înțelepciunea și învățătura.” (Proverbele 1:7)
„Căci Domnul dă înțelepciune; din gura Lui iese cunoștință și pricepere.” (Proverbele 2:6)
„N-o părăsi [înțelepciunea], și ea te va păzi; iubește-o, și te va ocroti! Iată începutul înțelepciunii: dobândește înțelepciunea și, cu tot ce ai, dobândește priceperea.” (Proverbele 4:6,7)
„Frica de Domnul este școala înțelepciunii, și smerenia merge înaintea slavei.” (Proverbele 15:33)
„Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.” (Matei 6:33)
„Dacă vreunuia dintre voi îi lipsește înțelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă și fără mustrare, și ea îi va fi dată.” (Iacov 1:5)

Te-ai confruntat vreodată cu o situație de care știai foarte bine că nu poți trece decât cu ajutorul lui Dumnezeu? Dacă da, cum a contribuit Dumnezeu la rezolvarea respectivei situații?
Citește Proverbele 2:6-8, Cum te simți citind această descriere a lui Dumnezeu? Când vezi tragediile din lume, care îi afectează și pe creștinii credincioși, Îl mai consi- deri pe Dumnezeu la fel de demn de încredere precum Îl descriu aceste versete? Cum poți împăca texte de genul acesta cu realita- tea că Dumnezeu permite să li se întâmple lucruri rele unora dintre cei mai buni oameni?
Citește Proverbele 4:6,7. Cartea Proverbelor, în unele contexte, personifică înțelepciunea și o prezintă în postura unei persoane care îl poate proteja pe cititor. Ce îți spune acest element cu privire la importanța pe care o avea înțelepciunea în culturile antice?