[sâmbătă, 13 iulie]

Văd, aud și cunosc

Referința biblică: Exodul 1 – 4.

Comentariu: Patriarhi și profeți, capitolul 22.

 

Text-cheie

„Domnul i-a mai zis: «Am văzut asuprirea poporului Meu care este în Egipt și i-am auzit strigătul scos din cauza asupritorilor lui. Cunosc suferințele lui».” (Exodul 3:7)

La rubrica Ce părere ai? ți se cere să alegi una dintre situațiile enumerate în care ți-ai dori să intervii.

Uneori, oamenii fac greșeli, pentru că și ei, la rândul lor, au suferit din cauza altora. Știind acest lucru, în care dintre următoarele cazuri ai încuraja și/sau ai elibera victima de opresorul ei, dacă ai avea puterea de a pune capăt situației?

Cum ai interveni?

1. Un adolescent de 14 ani bate un copil de 5 ani.

2. Un adult abuzează verbal un copil.

3. O fată este vândută pentru a se prostitua.

4. O femeie este bătută de soțul ei.

5. Un băiat este vândut ca sclav.

Ce sentimente te încearcă atunci când îți imaginezi situația respectivă? Ești supărat sau mânios? De ce ți-ai dori să intervii? Ce motive te-ar determina să nu intervii? De ce ai ales situația respectivă și nu alta? Cum ai putea interveni astfel încât să aduci vindecare atât opresorului, cât și victimei?
Gândește-te ce simte Dumnezeu atunci când vede, aude și știe rezultatele teribile ale păcatului, care sunt atât de răspândite. Crezi că Și-ar dori să intervină? Cum intervine El? Când intervine?
Dumnezeu intervine personal sau prin intermediul altor persoane? Te poți gândi la o persoană prin care El a intervenit? De ce crezi că a folosit acea persoană? Vrei să te pui la dispoziția lui Dumnezeu pentru ca cineva să fie eliberat? Roagă-te pentru cineva de la școală, din familia ta, de la biserică ori din zona în care locuiești și întreabă-L pe Dumnezeu care e voia Sa cu aceea persoană.