[duminică, 19 mai]

Citește din nou istoria lui Avraam și Isaac. Fii atent în mod special la Geneza 22:3.

Caz în studiu

Domnul a avut grijă de Sara, după cum a spus şi a făcut pentru ea ceea ce a promis. 2 Sara a rămas însărcinată şi i-a născut lui Avraam un fiu la bătrâneţe, la vremea la care Dumnezeu îi spusese. 3 Avraam i-a pus fiului său, pe care i-l născuse Sara, numele Isaac. 4 Avraam l-a circumcis pe fiul său Isaac la vârsta de opt zile, aşa cum i-a poruncit Dumnezeu. 5 Avraam avea o sută de ani când s-a născut fiul său Isaac.

După toate acestea, Dumnezeu l-a pus la încercare pe Avraam şi i-a zis:

– Avraame!

– Iată-mă, a răspuns el.

2 Dumnezeu i-a spus:

– Ia-l pe fiul tău Isaac, pe singurul tău fiu, fiul pe care-l iubeşti, du-te în ţinutul Moria şi jertfeşte-l acolo ca

ardere de tot pe unul dintre munţii despre care îţi voi spune.

3 Avraam s-a sculat dis-de-dimineaţă, a înşeuat măgarul, i-a luat pe doi dintre slujitorii săi şi pe fiul său Isaac, a tăiat lemne pentru arderea de tot şi a plecat spre locul despre care i-a spus Dumnezeu. 4 A treia zi, Avraam şi-a ridicat privirea şi a văzut locul de departe. 5 Atunci Avraam le-a zis slujitorilor săi: „Rămâneţi aici cu măgarul; eu şi băiatul vom merge până acolo, ne vom închina, iar după aceea ne vom întoarce la voi.“ 6 Avraam a luat lemnele pentru arderea de tot şi le-a pus în spinarea fiului său Isaac, iar el a dus focul şi cuţitul. Şi cei doi au mers împreună. 7 Isaac i-a zis tatălui său, Avraam:

– Tată!

– Da, fiule, a răspuns el.

– Avem focul şi lemnele, dar unde este mielul pentru arderea de tot? l-a întrebat Isaac.

8 – Dumnezeu Însuşi va da mielul pentru arderea de tot, fiule, i-a răspuns Avraam.

Şi cei doi şi-au continuat drumul împreună 9 până au ajuns la locul pe care Dumnezeu i-l indicase lui Avraam. Acolo Avraam a zidit un altar şi a aranjat lemnele pe el, după care l-a legat pe fiul său Isaac şi l-a pus pe altar, deasupra lemnelor. 10 Apoi şi-a întins mâna şi a luat cuţitul ca să-l înjunghie pe fiul său. 11 Dar Îngerul Domnului l-a strigat din cer:

– Avraame! Avraame!

– Iată-mă, a răspuns el.

12 – Nu pune mâna pe băiat, i-a spus Îngerul. Nu-i face nimic, pentru că acum ştiu că te temi de Dumnezeu, întrucât nu l-ai cruţat pe fiul tău, pe singurul tău fiu, pentru Mine. (Geneza 21:1-5, 22:1-12)

Fișă de studiu

  1. Cine sunt actorii principali ai acestui episod biblic?
  2. Cine sunt actorii în rol secundar?
  3. Care sunt elementele esențiale ale povestirii? Subliniază-le. Ce aspecte sunt noi pentru tine? Marchează-le cu o săgeată.
  4. Care sunt cuvintele care ne ajută să înțelegem cum trebuie să se fi simțit Ismael și Agar? Încadrează-le într-un dreptunghi.
  5. Ce mesaj îți transmite Dumnezeu prin această relatare biblică?
  6. Care sunt cuvintele și expresiile care transmit diferitele trăiri ale personajelor povestirii? Încercuiește-le.
  7. Ce situație din viața ta simți că se poate compara cu provocarea căreia Avraam a trebuit să-i facă față – la 100 de ani să aibă un copil de crescut?

Care a fost persoana din viața ta de la care ai învățat ce înseamnă sacrificiul? Ce anume ai avut de învățat? Mai există și alte cuvinte din acest text care te impresionează? Expresia „dis-de-dimineață” ar trebui să te pună pe gânduri. Aceste cuvinte fac aluzie la o parte importantă din ceea ce înseamnă a fi ascultător de Dumnezeu. Când Dumnezeu ne cere să facem ceva, nu trebuie niciodată să ezităm. A ezita înseamnă a nu asculta.
Enumeră trei motive pe care le-ar fi avut Avraam să nu asculte de Dumnezeu:

1.

2.

3.