[joi, 16 mai]

Unul dintre episoadele cu adevărat triste ale vieții lui Avram și Sarai a fost situația cu Ismael.

Citește Geneza 16:1-8.

Sarai, soţia lui Avram, nu-i născuse acestuia copii. Dar ea avea o sclavă egipteancă, pe care o chema Agar, 2 aşa că i-a spus lui Avram: „Domnul m-a oprit să am copii. Intră[a], te rog, la sclava mea; poate voi primi copii prin ea.“ Avram a ascultat-o pe Sarai. 3 Astfel, după ce Avram a locuit zece ani în Canaan, soţia sa, Sarai, a luat-o pe egipteanca Agar, sclava sa, şi i-a dat-o soţului ei, Avram, ca să-i fie soţie. 4 El a intrat la Agar, iar aceasta a rămas însărcinată; când a văzut că a rămas însărcinată, Agar a privit-o cu dispreţ pe stăpâna sa. 5 Atunci Sarai i-a spus lui Avram:

– Fie ca răul care mi se face să cadă peste tine! Ţi-am dat-o în braţe pe sclava mea, iar când a descoperit că a rămas însărcinată, m-a privit cu dispreţ. Domnul să judece între mine şi tine!

6 Avram i-a răspuns lui Sarai:

– Sclava ta este sub autoritatea ta; trateaz-o aşa cum crezi că este bine!

Sarai a asuprit-o pe Agar, iar aceasta a fugit de la ea. 7 Îngerul Domnului a găsit-o în pustie, lângă un izvor de apă – izvorul de lângă drumul care duce la Şur – 8 şi a întrebat-o:

– Agar, sclava lui Sarai, de unde vii şi unde mergi?

– Fug de stăpâna mea, Sarai, a răspuns ea.

Avram și Sarai nu au avut răbdare ca Dumnezeu să-Și împlinească promisiunea de a-i da lui Avram un moștenitor, care să-i ducă mai departe numele și ai cărui urmași să fie de nenumărat. Așa că ei „L-au ajutat” pe Dumnezeu.
Ce au făcut pentru a „împlini” făgăduința lui Dumnezeu? Ce efecte a avut intervenția lor? În ce aspecte s-ar putea ca și tu să încerci să-L
„ajuți” pe Dumnezeu – încercând să faci ceva ce numai Dumnezeu are puterea să facă pentru tine?
Fă pentru o zi următorul experiment: cere îndrumarea lui Dumnezeu cu privire la cum să te îmbraci, ce să mănânci, unde să te duci, cu cine să vorbești, ce să discuți etc. Caută ocazii de a primi îndrumarea lui Dumnezeu înainte de a face ceva.