Vești misionare – 8 februarie 2020

Mai bine decât la dentist

Madeline Dyche

Femeia din fața mea avea un zâmbet până la urechi. Îmi spusese că, în urmă cu doar câteva ore fusese dezamăgită să afle că nu putea beneficia de un detartraj gratuit la clinica Pathway to Health din statul american Texas.
Ea se așezase la coada lungă de oameni care așteptau să beneficieze de îngrijiri medicale la Centrul Memorial Will Rogers din Fort Worth, în prima zi a unui program de trei zile de tratamente gratuite oferite de clinica adventistă de ziua a șaptea. Când, în sfârșit, a venit și rândul ei, i s-a spus că tratamentele dentare pentru ziua respectivă se încheiaseră.
Dezamăgită, s-a întors să plece, când un voluntar i-a sugerat să aleagă un alt serviciu gratuit. Atunci, ea a optat pentru o consultație oftalmologică.

După ce i-a măsurat tensiunea arterială și alte semne vitale, o cerință pentru toți pacienții, ea s-a așezat în fața oftalmologului.
Bărbatul s-a uitat la rezultatele verificărilor și i-a pus câteva întrebări. I se părea că ceva nu era chiar în regulă. Văzând un medic în apropiere, a cerut ajutorul.
Medicul a examinat-o, i-a făcut o ecografie și a diagnosticat‑o pe femeie cu hipotiroidism – glanda tiroidă era prea lentă. El a întrebat-o dacă suferea de simptomele obișnuite ale acestei afecțiuni, cum ar fi oboseală, iritabilitate și depresie, intoleranță la frig și creștere în greutate.
„Da, de șase ani!” a răspuns femeia.
Fusese la diverși medici, dar niciunul nu reușise să-i pună un diagnostic corect. Asigurarea medicală nu acoperea investigații precum ecografia și ea nu și-a putut permite să plătească mai mult decât o simplă consultație medicală.
Eu am întâlnit-o pe această femeie chiar când părăsea clinica. Atunci când voluntarii Pathway to Health au întrebat-o dacă este mulțumită de experiența avută, ea le-a povestit ce se întâmplase. Am putut simți împreună cu ea, pentru şi eu am probleme cu tiroida – eu am hipertiroidism, adică glanda mea tiroidă este hiperactivă.
„În urmă cu câteva luni, credeam că voi muri”, i-am spus. „Nu știam ce e în neregulă cu mine. Odată ce am început să iau medicamente, m-am simțit mult mai bine. Diferența era uriașă. Te vei simți mult mai bine odată ce vei rezolva această problemă.“
Femeia zâmbea fericită.
„Eu venisem pentru un detartraj profesionist și nu aș fi aflat niciodată care este problema mea reală dacă m-ar fi primit medicul stomatolog”, a spus ea. „Dar modul în care a lucrat Dumnezeu a fost o adevărată binecuvântare.”

Madeline Dyche este mamă a doi copii și locuiește în Keene, Texas.