Vești misionare – 3 august 2019

Răzbunare și iertare

Alberto Rui

Lama lungă a macetei strălucea în timp ce Wilder, un băiat de 21 de ani, o rotea deasupra capului. Ochii îi ardeau de mânie. A țintit spre gâtul tatălui său vitreg. În acea clipă, Alberto Rui Quaresma, tatăl vitreg, și-a ridicat mâna și lama i-a pătruns adânc în antebraț.
Alberto a petrecut următoarele 24 de zile în spitalul din São Tomé, capitala țării. În timpul operației, medicii i-au pus o placă de metal în braț. Omul a început să se gândească plin de mânie la răzbunare. S-a hotărât să ia o macetă și să-i taie și el brațul lui Wilder.
Pentru că tatăl biologic al lui Wilder a făcut niște aranjamente, tânărul nu a fost arestat. Își atacase tatăl vitreg din cauză că acesta îl certase.
Zăcând în acel pat de spital, Alberto a observat o femeie, pe nume Maria Rita, care venea zilnic să-și viziteze fratele rănit într-un accident de motocicletă, internat în același salon cu el. A fost foarte mult atras văzând cu câtă bunătate își trata ea fratele, așa că, într-o zi, i-a spus: „Cred că m-am îndrăgostit de tine.”
„Nu”, a răspuns Rita. „Nu, eu nu vreau să mă căsătoresc. Cred că toți bărbații ar trebui aruncați în foc.”
Reacția ei l-a surprins pe Alberto care și-a dat seama că Rita încă mai suferea de pe urma unei relații trecute. La rândul lui, putea înțelege foarte bine acest lucru. La vârsta de 44 de ani fusese căsătorit de trei ori, iar fiul ultimei soții tocmai încercase să-l ucidă.
Maria Rita nu a vrut să vorbească despre căsătorie. A schimbat subiectul discuției și a început să vorbească despre Dumnezeu: „Dumnezeu este dragoste, a spus ea,iar El poate să-ți schimbe viața și să te facă o făptură nouă. El te va ajuta să uiți ce s-a întâmplat și să-l ierți pe acel băiat.”

După ce a fost externat, Alberto s-a mai întâlnit ocazional cu Maria pe stradă. Odată, ea l-a invitat la un program de redeșteptare de 40 de zile, susținut de Biserica Adventistă la care mergea ea.
Alberto a fost de-a dreptul fascinat de prezentări, iar după cinci luni a fost botezat. Mai târziu a cerut-o în căsătorie pe Maria Rita, iar ea a acceptat.
În vârstă de 50 de ani, Alberto lucrează azi ca manager pentru un depozit de ciment. El este și trezorier, responsabilul Departamentului Administrarea Creștină a Vieții și instructor la Școala de Sabat din biserica sa. El se roagă pentru o ocazie de a-i spune lui Wilder despre modul în care Dumnezeu i-a schimbat viața. Cei doi se întâlnesc uneori pe stradă și se salută.
Acum îi vine să râdă când își amintește că Wilder a încercat să-l ucidă ultima dată când au avut o discuție serioasă.
„Știu că Dumnezeu este cu mine și de aceea nu mă tem”, a spus el.