O sabie cu două tăișuri

Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăișuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simțirile şi gândurile inimii. (Evrei 4:12)

Într-o zi, pastorul Javier Moliner a avut o conversație de necrezut. Era sergent în forțele aeriene, pilot de elicoptere și instructor de trupe al unui detașament militar din Sevilla. Acolo a cunoscut doi soldați adventiști care citeau Biblia, pretindeau că păzesc Sabatul și dădeau mărturie pentru credința lor. Ca să mențină disciplina în unitatea sa militară, el s-a opus fățiș acelor doi tineri și le-a făcut viața imposibilă trimițându-i în arest, persecutându-i și umilindu-i în tot felul. Subofițerul Moliner era un bărbat grosolan, bețiv, violent și lipsit de respect. Însă undeva în inima lui sălășluia un sentiment de admirație față de acești doi tineri care, în ciuda unei asemenea ostilități, rămâneau credincioși principiilor lor. Într-o zi, unul dintre soldații adventiști i-a vorbit despre Biblie și Moliner a fost impresionat de Duhul Sfânt în așa fel încât, cu ocazia unei călătorii la Sagunto, localitatea sa natală, a intrat în contact cu Francisco Domenech, profesor la colegiul adventist local, care i-a prezentat principalele învățături ale Bibliei. Javier Moliner și soția lui s-au convertit la Evanghelie. A renunțat la armată, a urmat cursurile institutului teologic și a schimbat armata pe slujirea pastorală. Sufletul i-a fost străpuns, transformat de „sabia cu două tăișuri”.

Biblia este cartea istoriei mântuirii. Din ea aflăm cum Dumnezeu Se angajează să rezolve problema păcatului în lume. Ea prezintă un vast repertoriu de acțiuni ale lui Dumnezeu în favoarea oamenilor, pe care îi eliberează din robia păcatului. Această eliberare este rezultatul înlănțuirii a trei factori implicați în procesul revelației: întâi Dumnezeu, autorul Bibliei, care convertește textul literar omenesc într-o întâlnire cu Cuvântul Său Însuși; apoi Duhul Sfânt, a cărui influență pozitivă lucrează la duhul omului, convingându-l cu privire la păcat, dreptate și judecată; și în final, omul, care își manifestă în mod indubitabil libertatea cercetând Scripturile, primindu-le drept Cuvânt al lui Dumnezeu, acceptându-le autoritatea suverană și practicându-le preceptele.

Așa cum comentează Ellen White, „acest Cuvânt oferă putere; aduce viață, […] transformă firea și reface sufletul după chipul lui Dumnezeu” (Educație, p. 98).

Dumnezeu poate să vă transforme și pe voi astăzi, prin Cuvântul Său. Studiați-l cu fervoare!

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.