[Luni] Natanael

Mă veți căuta, și Mă veți găsi dacă Mă veți căuta cu toată inima. (Ieremia 29:13)

În comparație cu alte personaje biblice, el este destul de puțin amintit și destul de puțin evidențiat în istoria biblică. Cu toate acestea, face parte din nucleul bisericii creștine. Natanael, cunoscut mai degrabă ca Bartolomeu, este omul frământărilor și al îndoielii. Un căutător foarte preocupat de vremea și găsirea lui Mesia. Prezent pe malul Iordanului când Ioan Botezătorul Îl declară pe Isus Mielul lui Dumnezeu, Natanael apucă deja pe drumul unei mari dezamăgiri. Se poate oare ca acesta să fie Mesia cel mult așteptat? Așa arată cel care trebuie să ridice păcatul lui Israel? Plin de prejudecăți, se retrage apăsat de dezamăgire, dar și având în suflet marea dorință după Mesia. Ai trecut și tu prin această experiență. L-ai căutat poate pe Isus de atâta vreme și ai crezut că umblarea cu El este altceva. Ai crezut că întâlnirea cu El este totul. Ai fost dezamăgit că Isus nu este cum vrei tu, ci El este așa cum a venit din cer…

Cât de mult au contat cuvintele lui Isus pentru Natanael: „Iată cu adevărat un israelit în care nu este vicleșug”. După dezamăgirea de la Iordan, el nu renunță la cercetare și căutare. Filip, prietenul lui cel mai bun și tovarășul lui de studiu și căutare după Mesia, îl găsește pe Natanael într-o livadă, continuând cercetarea și preocuparea lui. Când în sfârșit lasă la o parte prejudecățile și acceptă să se apropie de Isus cu sufletul deschis, este cucerit de faptul că înainte ca el să Îl cunoască pe Mesia, Mesia îl cunoștea deja pe el. „Te-am văzut mai înainte ca să te cheme Filip, când erai sub smochin” (Ioan 1:48). Am văzut frământările tale. Am văzut dezamăgirea ta. Am văzut criza spirituală prin care treci. Am văzut dorința ta și preocuparea pe care o ai să îl cunoști pe Mesia. Am văzut și prejudecățile tale. Te cunosc mai bine decât crezi tu. Eu sunt cu tine tot timpul. Mă bucur când mă cauți și mă întristez când te îndepărtezi de Mine.

Dragul meu, Isus este același și pentru tine astăzi. Stai sub smochin și continuă să-L cauți! Fii cu gândul la El, fii cu El pentru că și El este cu tine!

Iosif Pașca, președinte, Conferinţa Transilvania de Nord

Material preluat de pe devotionale.ro.