[Luni] Amos

Domnul Dumnezeu mi-a trimis următoarea vedenie… (Amos 8:1)

Astăzi, vă invit să coborâm pe treptele istoriei până în secolul al VIII-lea î.Hr. Iată, zăresc pe o pajiște din Tecoa un sat situat la 16 km sud de Ierusalim, un păstor itinerant care, în timp ce-și paște oile, observă multe nedreptăți sociale. Luxul, exploatarea săracilor, sistemul legal nedrept și corupt și dorința de profit erau trăsăturile societății israelite din vremea aceea. Dumnezeu nu rămâne nepăsător în fața acestui declin spiritual. Sensibilizat de Duhul Sfânt, Amos mijlocește în rugăciune înaintea lui Dumnezeu și primește, ca răspuns, mai multe vedenii și mesaje pe care să le transmită poporului, înainte de a fi prea târziu. Tu te numeri printre cei șapte mii care nu-și pleacă genunchiul decât înaintea lui Dumnezeu, se roagă, suspină și gem pentru semenii lor îngenuncheați în fața idolilor moderni?

Când Dumnezeu l-a trimis să ducă aceste solii de avertizare preotului idolatru Amația și împăratului decăzut Ieroboam al II-lea, Amos nu a căutat la fața omului și nici nu a ezitat, ci, riscându-și viața, a transmis cuvântul Domnului, sperând că aceste solii îi vor conduce pe oameni la pocăință și la reformă. Tu, prin cuvintele și viața ta, ești porta-vocea Celui Preaînalt pentru cei din jur? Îți pasă de semenii tăi? Atunci, roagă-te pentru ei, spune-le cu iubire și lacrimi în ochi că Dumnezeu, care îi iubește, dorește eliberarea lor din robia păcatului. Va fi bucuria ta să-i vezi urmându-L și devenind, la rândul lor, mesageri ai Domnului, salvați pentru a salva.

Dumnezeul lui Amos nu este doar Dumnezeul Israelului din vechime. El conduce și iubește și popoarele din Siria, Tir, Edom, Moab și de oriunde de pe fața pământului de atunci și de azi, pe care le avertizează și le dorește salvate din adâncimile păcatului în care s-au afundat. El este Dumnezeul tuturor națiunilor!

Cât de actuale sunt mesajele pe care păstorul-profet Amos le primește, le transmite și apoi le scrie pentru Israelul de atunci și de azi: „Nu, Domnul Dumnezeu nu face nimic fără să-Și descopere taina Sa slujitorilor Săi proroci” (3:7); „Căutați pe Domnul și veți trăi!” (5:7); „Urâți răul și faceți binele…” (5:15); „Ci dreptatea să curgă ca o apă curgătoare, și neprihănirea, ca un pârâu care nu seacă niciodată!” (5:24); „Pregătește-te să întâlnești pe Dumnezeul tău, Israele!” (4:12).

Întreabă-te azi: care este felul tău de închinare? Cui îi aparțin inima, timpul, tot ce ai și tot ce ești? Ce mesaj transmiți prin viața ta? Cei ce calcă în urma pașilor tăi vor ajunge, împreună cu tine, în Împărăția cerească? Eu așa îmi doresc. Tu?

Magdalena Toma, Arad

Material preluat de pe devotionale.ro.