Potifar și nevasta lui – devoț. Vineri

Atunci i-a vorbit astfel: „Robul acela evreu pe care ni l-ai adus a venit la mine ca să-şi bată joc de mine.” (…) După ce a auzit cuvintele nevestei sale, care-i zicea: „Iată ce mi-a făcut robul tău”, stăpânul lui Iosif s-a mâniat foarte tare. A luat pe Iosif şi l-a aruncat în temniţă, în locul unde erau închişi întemniţaţii împăratului, şi astfel Iosif a stat acolo, în temniţă. (Geneza 39:17,20)

Relaţiile de familie, chiar şi în Antichitate, aveau farmecul şi istoria lor. Nu de puţine ori, familiile erau măcinate de intrigi distrugătoare, de scenarii false, de lupta pentru supremaţie sau de infidelitate.

În contextul călăuzirii divine a robului din casa sa, Potifar, dregătorul faraonului, dă dovadă de o anumită maturitate şi înţelegere a realităţii cu privire la adevărul despre slujitorul din casa sa. Incidentul provocat de soţia sa nu a reuşit să-l convingă.

„Dacă Potifar ar fi crezut învinuirile soţiei sale aduse împotriva lui Iosif, atunci tânărul evreu şi-ar fi pierdut viaţa; dar modestia şi cinstea care au caracterizat întotdeauna comportamentul său au fost dovada nevinovăţiei sale; şi totuşi, pentru a salva reputaţia familiei stăpânului său, el a fost lăsat pradă ocării şi robiei.” (Patriarhi şi profeţi, p. 212)

Când Dumnezeu este la cârmă, lucrurile nu scapă de sub control. Încercările lui Satana de a perverti relaţiile de familie sunt şi astăzi prezente, pentru a distruge ceea ce Dumnezeu ne-a lăsat din Eden, alături de Sabat. Trăim într-o lume în care valorile familiei scad tot mai mult. În numele drepturilor omului, ceea ce Dumnezeu a lăsat frumos, curat şi binecuvântat este pus alături de patimi şi practici imorale perverse. Suntem chemaţi să fim o mărturie a ceea ce a dorit Dumnezeu să fie familia, în ciuda căderii în păcat şi a consecinţelor acesteia. Este nevoie de înţelepciune de sus, de curaj, putere şi perseverenţă pentru orice familie care doreşte să răzbească şi să treacă frumos prin deşertul alunecos al păcatului şi al lumii acesteia. Astăzi este o nouă ocazie pentru aceasta.

Suntem conştienţi de pericolele care ne pândesc, de aceea, Doamne, aşteptăm călăuzirea, ajutorul şi puterea Ta, ca să trecem cu bine peste orice ispită!

Iosif Suciu, pastor, Conferința Transilvania de Sud

Material preluat de pe devotionale.ro.