Beniamin – devoțional joi

Beniamin este un lup care sfâșie; dimineața mănâncă prada, iar seara împarte prada răpită. (Geneza 49:27)

Nașterea micului Beniamin s-a terminat cu o înmormântare. Iacov și-a pierdut soția iubită, pe Rahela, care cândva îi spusese: „Dă-mi copii ori mor.” Niciunul dintre ei nu se gândea că cele două (nașterea și moartea) vor sosi deodată. De aceea trebuie să predăm fiecare caz voii lui Dumnezeu, pentru că El știe ce este bine pentru noi.

Când Rahela și-a dat seama de situație, cu ultimele sale cuvinte l-a numit pe fiul nou-născut Ben-Oni (Fiul durerii). Din punctul ei de vedere, numele acesta era potrivit, dar soțul ei nu dorea ca de fiecare dată când rostea numele fiului să-și amintească de această experiență tristă. Mergând mai departe, l-a numit Beniamin (Fiul dreptei). Circumstanțele, dar și alegerea numelui ne fac să credem că Beniamin a fost crescut de tatăl lui, care l-a îngrijit și parcă acesta s-a lipit de mâna lui dreaptă. Iacov îl creștea cu multă dibăcie și dragoste. Frații lui se purtau cu gingășie și protecție în dreptul lui, ei doreau să îl mângâie și să înlocuiască pierderea suferită din cauza vânzării lui Iosif. Probabil că toate acestea au contribuit la formarea caracterului lui; Iacov recunoaște pe patul său de moarte că Beniamin este „un lup care sfâșie”. Ca unul care s-a obișnuit ca propriile dorințe să-i fie îndeplinite, încăpățânat, vehement, a devenit foarte sensibil, mai ales pentru că era în centrul atenției.

„Părinţii greşiţi îşi învaţă copiii lecţii care se vor dovedi nimicitoare pentru ei şi astfel sădesc spini pentru propriile picioare. Ei gândesc că, dacă satisfac dorinţele copiilor lor şi îi lasă să-şi urmeze propriile înclinaţii, le pot câştiga ataşamentul. Ce greşeală! Copiii care sunt îngăduiţi astfel cresc cu dorinţele neţinute în frâu, fără să cedeze, egoişti, exigenţi şi aroganţi, un blestem pentru ei înşişi şi pentru toţi cei din jurul lor.” (Mărturii, vol. 1, p. 393)

Nu trebuie să ne descurajăm, Dumnezeu nu renunță la niciun copil care nu a fost educat corect. „Despre Beniamin a zis: «El este preaiubitul Domnului, el va locui la adăpost lângă Dânsul. Domnul îl va ocroti întotdeauna și se va odihni între umerii Lui»” (Deuteronomul 33:12). El te ia pe brațul Lui și Se ocupă de tine până când repară caracterul tău decăzut, ca și numele tău să fie regăsit printre cei sigilați, ca numele lui Beniamin (Apocalipsa 7:8). Cere-I ca și astăzi să Se ocupe de tine!

Janko Beniamin, pastor, Conferința Transilvania de Nord

Material preluat de pe devotionale.ro.