[luni, 7 decembrie] Munca și dezvoltarea
Profesia, sau munca, are de-a face cu latura practică a vieții. Chiar și cei a căror activitate este prin excelență intelectuală fac cumva și muncă fizică de vreun fel, chiar dacă aceasta presupune doar să apese pe tastele computerului.
3. Cum apreciază Scriptura munca?
Deuteronomul 16:15
„Să prăznuieşti sărbătoarea şapte zile în cinstea Domnului, Dumnezeului tău, în locul pe care-l va alege Domnul, căci Domnul, Dumnezeul tău, te va binecuvânta în toate roadele tale şi în tot lucrul mâinilor tale, şi de aceea să fii vesel”.
Eclesiastul 9:10
„Tot ce găseşte mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta! Căci, în Locuinţa morţilor în care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuială, nici ştiinţă, nici înţelepciune!”
Proverbele 21:25
„Poftele leneşului îl omoară, pentru că nu vrea să lucreze cu mâinile”.
Ieremia 1:16
„Îmi voi rosti judecăţile împotriva lor din pricina întregii lor răutăţi, pentru că M-au părăsit şi au adus tămâie altor dumnezei şi s-au închinat înaintea lucrării mâinilor lor”.
Dumnezeu ne-a dat „lucrul mâinilor noastre” ca să găsim împlinire și bucurie (vezi Proverbele 10:4; 12:14). În psihologie, „sentimentul eficienței proprii” definește convingerea că orice om are capacitatea de a face ceva semnificativ în viață. Acest sentiment nu este întărit repetând: „Cred că pot! Eu cred că pot!” Eficiența proprie sporește doar făcând ceva concret.
În timp ce „lucrul mâinilor noastre” este binecuvântarea lui Dumnezeu pentru noi (vezi Psalmii 90:17) și ne permite să avem un rost în viață, planul lui Dumnezeu este ca „lucrul mâinilor noastre” să fie o binecuvântare pentru alții. Pavel scrie că noi trebuie să lucrăm, să facem ceva folositor, astfel încât să avem ceva de dat și altora. Pavel a trăit după acest principiu: „Singuri știți că mâinile acestea au lucrat pentru trebuințele mele și ale celor ce erau cu mine. În toate privințele v-am dat o pildă și v-am arătat că, lucrând astfel, trebuie să ajutați pe cei slabi și să vă aduceți aminte de cuvintele Domnului Isus, care Însuși a zis: «Este mai ferice să dai decât să primești»” (Faptele 20:34,35).
Rugăciunea simplă a lui Neemia ar trebui să fie și a noastră: „Întărește-mi brațele, [Dumnezeule]!” (Neemia 6:9, NTR).
Care este atitudinea ta față de muncă? Cum ai putea să faci ca munca ta să fie și mai mult o binecuvântare pentru alții?
Post-ul [luni, 7 decembrie] Munca și dezvoltarea apare prima dată în Studiu Biblic.