[marți, 6 februarie] Probleme cu samaritenii

Text pentru studiu: Ezra 4

Pe lângă bărbații mai în vârstă care văzuseră primul templu, mai erau și alți oameni care nu au fost fericiți în ziua în care s-au pus pietrele de temelie ale celui de-al doilea templu. Ei se numeau samariteni. Cine erau ei și de ce erau supărați pentru că templul era reconstruit?

Capitala regatului nordic al Israelului a fost Samaria, iar o mare parte din teritoriul înconjurător a fost numit Samaria după ce majoritatea locuitorilor ei au fost duși ca prizonieri în Asiria. Cei care au rămas în urmă s-au căsătorit cu păgânii care fuseseră mutați acolo din Asiria, iar descendenții lor au fost numiți samariteni. De asemenea, în vremea aceea poporul lui Iuda era numit deja poporul evreu.

Samaritenii susțineau că I se închină lui Dumnezeu și că idolii lor doar le aminteau de El, dar ei se închinau în mod real la acei idoli. Când s-au oferit să ajute la reconstruirea templului, Zorobabel și Iosua i-au refuzat. Acest lucru i-a înfuriat pe samariteni și au făcut tot posibilul să oprească lucrările la templu. Ezra 4:4,5

Mulți evrei s-au descurajat, gândindu-se la dezamăgirea bărbaților în vârstă și la opoziția venită din partea samaritenilor. Unii au renunțat la construirea templului, iar lucrările au continuat și mai încet.

După moartea lui Cir și a fiului său, samaritenii au scris o scrisoare către noul rege persan. În scrisoare, aceștia îi acuzau pe evrei că sunt rebeli și îl avertizau pe rege că vor provoca probleme în regatul său. După ce regele a aflat că, într-adevăr, aceștia s-au răzvrătit împotriva Babilonului cu mulți ani înainte, a dat ordin să fie oprită construcția. Mai apoi, samaritenii s-au grăbit să plece spre Ierusalim și i-au obligat pe constructori să oprească lucrul. Versetele 23, 24

Odată cu primirea ordinului de sistare a reconstrucției templului, mulți oameni s-au simțit descurajați și plini de teamă. Fiecare om s-a întors la casa lui.

Și-au petrecut timpul reparându-și casele vechi sau construind altele noi. Plantarea grădinilor și a câmpurilor lua, de asemenea, timp. Dar lucrurile nu au mers bine. De fapt, părea că totul merge rău.

Aplicație: Crezi că ar trebui ca oamenii lui Dumnezeu să lucreze împreună cu dușmanii lui Dumnezeu? 2 Corinteni 6:14-18