[luni, 27 iunie] Biblii pentru oameni

Pentru că vorbea despre lucruri care nu erau în acord cu ceea ce învăța biserica, Papa l-a acuzat pe Wycliffe de erezie. I s-a ordonat să se prezinte în fața episcopilor englezi pentru un proces. Acest lucru ar fi putut pune capăt vieții reformatorului, dar Dumnezeu i-a ajutat pe puternicii lideri englezi să îl protejeze pe Wycliffe.

Prin această experiență periculoasă, Wycliffe a văzut adevăratul spirit al papalității (Bisericii Catolice) și s-a convins că numai Cuvântul lui Dumnezeu era suficient de puternic pentru a lupta împotriva ei și pentru a-i depăși erorile. Drept urmare, a decis să traducă Biblia din latină în engleză. Această primă Biblie în limba engleză a fost cea mai mare și mai durabilă realizare a sa.

Amintește-ți că presa tipografică nu fusese încă inventată. Chiar dacă toate copiile noii Biblii trebuiau făcute manual, totuși, numărul Bibliilor a crescut rapid. Oamenii bogați cumpărau copii complete, iar cei săraci cumpărau părți mai mici. A existat un interes atât de mare pentru Biblie, încât mulți oameni și-au dat cu plăcere din timpul lor pentru a face mai multe copii. Chiar și așa, nu au putut face suficiente Biblii pentru a le vinde tuturor celor care le doreau.

Dușmanii lui Wycliffe erau furioși. Ei doreau ca numai preoții să poată citi și interpreta Biblia. Wycliffe avea să plătească – cu viața.

Chemat în fața dușmanilor săi, la cel mai înalt tribunal bisericesc din Anglia, soarta lui Wycliffe părea sigură. Dar nu! Dumnezeu Însuși l-a protejat pe Wycliffe. Acuzatul s-a întors împotriva acuzatorilor săi. „Cu cine”, a spus el, „cu cine, credeți voi, vă certați? Cu un bătrân în pragul mormântului? Nu! Cu Adevărul! Adevărul care este mai puternic decât voi și care vă va învinge”. Apoi a ieșit din curte ca un om liber; niciunul dintre dușmanii săi nu a încercat nici măcar să îl oprească. 2 Corinteni 10:4,5; Proverbele 16:7

Nu după mult timp, Wycliffe a suferit un atac cerebral și a murit în pace, în ajunul Anului Nou 1383. Pentru curajul și influența sa evlavioasă într-o perioadă de întuneric spiritual, el este numit „Luceafărul de dimineață” al Reformei.

Chiar și după moartea sa, sute de predicatori simpli – numiți lolarzi, inspirați de viața și învățăturile sale, au răspândit Evanghelia și Scripturile prin Anglia și în țările Europei.

Aplicație: La mai bine de 40 de ani de la moartea sa, biserica romano-catolică a ordonat ca oasele lui Wycliffe să fie dezgropate și arse. Sună foarte ciudat, dar arată că papalitatea nu l-a uitat. Pentru ce ai vrea ca viața ta să fie ținută minte?