[vineri, 3 iunie] Revendicarea întregii lumi

Noua biserică pe care a înființat-o „omul fărădelegii” se întărea. Cu mai bine de o sută de ani înainte, când episcopii se certau pentru ca proprietățile creștinilor să le fie restituite, episcopul Romei îl asigurase pe Constantin că numai cei care erau de acord cu episcopul Romei contau cu adevărat și erau socotiți creștini. El a numit această biserică Biserica Catolică și i-a cerut împăratului să o declare ca singura biserică creștină adevărată.

Astăzi, cuvântul „catolic” este atât de comun, încât mulți oameni nu știu cu adevărat ce înseamnă. Dar pe atunci, toată lumea știa că acest cuvânt grecesc însemna „universal”. Episcopul Romei revendica întreaga lume ca fiind teritoriul său. Da, mai erau și alți episcopi în alte locuri, dar toți trebuiau să facă ceea ce le spunea el!

La aproximativ o sută de ani după ce Constantin a oficializat numele de „catolic”, biserica se ridica la înălțimea numelui său. Toți cetățenii romani fuseseră declarați catolici. Episcopul Romei era responsabil de toți catolicii, ceea ce însemna că era responsabil de toată lumea, deoarece toți oamenii erau membri ai bisericii – fie că voiau sau nu asta.

După cum îți poți imagina, nu toată lumea era fericită de acest lucru. De fapt, au fost mulți ani de conflicte și mii de morți înainte ca episcopii celorlalte biserici să fie dispuși să accepte acest plan. Dar, în cele din urmă, au făcut-o.

Aplicație: Acum gândește-te un minut. Dacă toți cei care trăiau pe teritoriul noii biserici aparțineau automat bisericii; și dacă noua biserică revendica întreaga lume ca teritoriu al său – atunci asupra câtor oameni pretindea biserica catolică că are autoritate? Așa este – asupra întregii lumi. Asta înseamnă că nu exista nicio diferență între biserică și societate! Dar ce a spus Isus despre asta? Ioan 15:19; Ioan 17:14