[marți, 15 martie] Un plan greșit

Text de studiu: Faptele apostolilor 21:20-26

Când Pavel a terminat ce avea de spus despre cum a lucrat Dumnezeu prin el printre neamuri, bătrânii din Ierusalim au lăudat pe Dumnezeu pentru ceea ce s-a întâmplat. Dar ce au spus mai departe a arătat că ei încă mai credeau că regulile și reglementările evreiești erau foarte importante. Ce i-au cerut ei lui Pavel să facă? Faptele apostolilor 21:20-24

Dumnezeu nu le spusese bătrânilor să-i facă această recomandare lui Pavel. Ei se temeau că Sinedriul avea să-i ucidă sau să-i închidă dacă nu păstrau regulile și reglementările iudaice. Dumnezeu nu cerea ca Pavel să se supună conducătorilor în această chestiune. Cu toate acestea, nu-l putem învinovăți pe Pavel pentru decizia de a primi sugestia lor. Versetul 26 El tânjea după unitatea dintre creștinii evrei și cei ne-evrei şi voia să facă tot posibilul pentru aceasta.

Bătrânii sperau că, dacă Pavel le-ar fi ascultat sugestia, i-ar fi redus la tăcere pe cei care afirmau că el nu respecta regulile evreiești. Ei l-au asigurat pe Pavel că încă mai susțineau decizia Conciliului de la Ierusalim, luată cu câțiva ani înainte. Cu toate acestea, acțiunile lor le contraziceau cuvintele și arătau că într-adevăr nu fuseseră de acord cu decizia de atunci.

De asemenea, ei nu se gândiseră cât de periculos era pentru Pavel să intre în templu la momentul acela. Era Sărbătoarea Cincizecimii (Faptele apostolilor 20:16), iar în Ierusalim erau veniți evrei din multe ţări. Unii dintre aceştia erau cei care se opuneau cu înverșunare lucrării lui Pavel în diferite orașe. Ei nu doreau nimic mai mult decât să provoace moartea lui Pavel.

Niciunul dintre bătrâni nu putea să prevadă teribilele consecințe care aveau să vină din planul lor. În loc să diminueze tensiunile dintre evrei și neamuri, s-a produs o înrăutăţire a situației. De asemenea, avea să ducă la închiderea lui Pavel, iar Biserica avea să piardă pe unul dintre cei mai puternici lideri.

Aplicaţie: Poți să știi toate rezultatele neplăcute care pot veni ca urmare a unei decizii sau sugestii nepotrivite? Nu. Cât de important este să-i ceri întotdeauna lui Dumnezeu să te ghideze și să faci doar ceea ce spune El! Citește Proverbele 3:5,6.